Dostupni linkovi

Portugal objavio tender za istraživanje litijuma


Portugalska vlada najavila je u petak, 4. februara da će objaviti međunarodni tender za istraživanje litijuma u toj zemlji, u šest regiona koji imaju najveće evropske rezerve ovog metala važnog za energetsku tranziciju.

Od ukupno 11 potencijalnih nalazišta, pet je na kraju iz ekoloških razloga isključeno iz tendera koji će biti objavljen za dva meseca, rekao je ministar za ekologiju i klimatsku akciju Žoao Pedro Matos Fernandes, na konferenciji za novinare u Portu, na severu zemlje.

Rudarski projekti koji bi mogli da nastanu iz istraživanja koja treba da se sprovedu za oko pet godina, biće dodati na tri već identifikovana nalazišta u Portugalu.

Projekat koji je najdalje odmakao, britanske firme Savana (Savannah) u severoistočnoj opštini Botikas, čeka zeleno svetlo portugalske agencije za životnu sredinu.

Jedan od kriterijuma za tender za istraživanje novih nalazišta biće predstavljanje industrijskog projekta koji ide dalje od samog iskopavanja rude, rekao je ministar.

"Nijedan gram ovog litijuma neće biti obrađen van Portugala", rekao je on.

Portugal je već glavni evropski proizvođač litijuma, ali za sada ta proizvodnja služi isključivo za keramiku i staklo. ali već ima projekte u pripremi kako bi zadovoljila nagli rast potražnje jer Evropa postepeno ukida automobile na fosilna goriva do 2035. Godine, podseća AFP.

Evropa nastoji da poveća svoje kapacitete za proizvodnju baterija, a razvoj domaćih zaliha litijuma bi pomogao da se smanji zavisnost od Kine, koja trenutno kontroliše više od 40 odsto svetske proizvodnje litijuma i skoro 60 odsto kapaciteta za preradu.

Sa kobaltom i niklom litijum je deo neophodnih metala za proizvodnju električnih baterija za automobile koje treba da zamene sadašnje motore koji doprinose klimatskom zagrevanju.

U decembru prošle godine portugalska naftna grupa Galp Energia i švedski proizvođač električnih baterija Nortvolt objavili su sporazum za izgradnju u Portugalu jedne od prvih fabrika za preradu litijuma u Evropi.

Iskopavanje i prerada litijuma mogu naneti štetu životnoj sredini, a srpski zvaničnici su prošlog meseca blokirali projekat eksploatacije litijuma britansko-australijske kompanije Rio Tinto posle višenedeljnih protesta.

XS
SM
MD
LG