Dostupni linkovi

Portal televizije N1 ponovo oboren posle sajber napada


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Portalu televizije N1 u Srbiji ponovo nije moguće pristupiti 30. januara. Portal je u prethodna dva dana više puta bio nedostupan, a kako je objavila ta medijska kuća, reč je sajber napadima.

U sredu, 29. januara, nekoliko sati nije bilo moguće čitati vesti na sajtu ni na aplikaciji.

"U pitanju je bio plaćeni DDoS napad iz Kine koji je trajao od ranih jutarnjih časova. DDoS su napadi sa više hiljada računara kojima je cilj da dovedu do preopterećenja veb servera, mreže ili nekog drugog dela infrastrukture i tako onemoguće pristup njihovim korisnicima", saopšteno je u sredu iz N1.

U saopštenju je navedeno da se takvi napadi „ne mogu dešavati slučajno i da su deo organizovane akcije“, "pa ne možemo da se ne zapitamo da li je ovo nastavak kampanije koji se ovih dana vodi protiv N1".

Ni u utorak, 28. januara, ovom portalu nije bilo moguće pristupiti nekoliko sati, zbog čega je reagovao i predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir, koji je izrazio zabrinutost zbog sajber-napada.

Dezir je na Tviteru naveo da su napadi onesposobljavanjem pristupa nekoj medijskoj kući (DDoS) "neprihvatljivi i škode slobodi medija".

"Pozivam na hitnu istragu ovog incidenta", napisao je Dezir.

Misija OEBS-a saopštila je i da pomno prati pitanje spora između kompanija Telekom i kablovskog operatora Supernova sa jedne i Junajted medija sa druge.

Kablovski operator „Supernova“, deo Telekom grupe koja je u većinskom vlasništvu države Srbije, od 18. januara ne emituje kanale Junajted medije u čijoj je ponudi i N1, usled neobnavljanja ugovora koji je istekao 31. decembra 2019. godine.

Televizija N1 je u međuvremenu pokrenula kampanju “Da se vidi N1”, sa zahtevom da se program te kablovske televizije vidi u svim kablovskim sistemima uključujući i one koje kontroliše država, poput Telekoma. U kampanju su se uključile i javne ličnosti i građani.

UNS traži od policije da utvrdi ko stoji iza hakerskih napada na sajt N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da hitno utvrde ko stoji iza hakerskih napada na sajt televizije N1.

U saopštenju UNS-a navodi se da ti napadi nanose štetu redakciji veb izdanja te televizije i njihovim posetiocima.

XS
SM
MD
LG