Dostupni linkovi

Porošenko kaže da mu je onemogućeno da napusti Ukrajinu


Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko
Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je 28. maja da mu je zabranjeno da napusti zemlju optužujući slasti da su prekršile takozvani politički prekid vatre koji je na snazi od invazije Rusije 24. februara.

Ukrajinski mediji su javili da Porošenko nije mogao da pređe granicu zbog "tehničkih problema" sa dozvolom koja mu omogućava da napusti zemlju.

"Porošenko je dobio sve formalne dozvole da napusti zemlju i bio je uključen... u zvaničnu delegaciju parlamenta Ukrajine za ovaj događaj," saopštila je njegova stranka "Evropska solidarnost".

Porošenko je trebalo da ima niz sastanaka na visokom nivou u Viljnusu, uključujući i sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom. Takođe je trebalo da učestvuje na sastanku Evropske narodne partije u Roterdamu, navodi se u saopštenju.

Porošenko je bio na čelu države od 2014. do 2019. godine, a njegova evropska Partija solidarnosti je druga najveća stranka u ukrajinskom parlamentu nakon vladajuće stranke Sluga naroda predsednika Vladimira Zelenskog.

On je izabran nakon što je u protestima 2014. svrgnut bivši predsednik Viktor Janukovič koga je podržavala Rusija.

Zelenski je pobedio Porošenka na izborima 2019. u kampanji za borbu protiv korupcije i suzbijanje uticaja oligarha.

Porošenko je u januaru optužen za izdaju u slučaju koji on i njegove pristalice odbacuju kao politički motivisane.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju, ukrajinski parlament je zabranio nekoliko proruskih partija i dozvolio drugima da i dalje rade u skladu sa prećutnim dogovorom prema kojem će sve strane ostaviti po strani unutrašnje političke nesuglasice i ujediniti se protiv rata. Ali u subotu je Porošenkova kancelarija saopštila da mu je "odbijeno da pređe granicu Ukrajine", optužujući vladu za kršenje sporazuma.

U januaru je Porošenko dobio sudsku presudu kojom mu je dozvoljeno da ostane na slobodi dok se protiv njega vodi istraga za izdaju u istrazi za koju kaže da je politički motivisan napad povezan sa saveznicima njegovog naslednika, predsednika Vladimira Zelenskog.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG