Dostupni linkovi

Ukrajinski sud odbio zahtev za hapšenje Porošenka


Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko (desno) prisustvuje sudskom ročištu u Kijevu, 17. januara 2022.
Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko (desno) prisustvuje sudskom ročištu u Kijevu, 17. januara 2022.

Ukrajinski sudija odbio je zahtev tužioca za hapšenje bivšeg predsednika Petra Porošenka u slučaju izdaje, preneo je Rojters.

Sudija Aleksij (Oleksiy) Sokolov rekao je da bi umesto toga Porošenko trebalo da se pojavi pred tužiocima i istražiteljima kada to bude zatraženo.

Porošenko je pod istragom za izdaju u slučaju za koji kaže da su ga izmislili saveznici njegovog naslednika, predsednika Volodimira Zelenskog.

Bivši predsednik Ukrajine optužen je da je 2014. i 2015. godine bio umešan u finansiranje proruskih separatista na istoku Ukrajine, kroz kupovinu uglja u Donbasu.

Porošenko je odbacio te optužbe.

On se 17. januara vratio u Ukrajinu kako bi izašao pred sud pod optužbom za veleizdaju.

Govoreći 16. januara na konferenciji za novinare u glavnom gradu Poljske, bivši predsednik je najavio da će se "vratiti u Ukrajinu da se bori za Ukrajinu, a ne da se bori sa Zelenskim".

Sud u Kijevu je 6. januara zamrznuo Porošenkovu imovinu u okviru zvanične istrage o navodnoj veleizdaji.

Porošenko je izabran za šefa prozapadne vlade nakon što su narodni protesti 2014. svrgnuli bivšeg predsednika Viktora Janukoviča kojeg podržava Rusija.

Rusija je nezakonito anektirala Krim i počela da podržava separatističke borce u tekućem ratu u istočnoj Ukrajini koji je izbio iste godine i odneo više od 13.200 života.

Zelenski je pobedio Porošenka na izborima 2019. u kampanji za borbu protiv korupcije i suzbijanje uticaja oligarha.

XS
SM
MD
LG