Dostupni linkovi

Poglavar SPC Porfirije osudio vređanje Bošnjaka u Priboju


Poglavar SPC je rekao da je sa "tugom, nevericom i ogorčenjem" pratio uvrede koje su pripadnici pravoslavne vere upućivali sugrađanima islamske veroispovesti.
Poglavar SPC je rekao da je sa "tugom, nevericom i ogorčenjem" pratio uvrede koje su pripadnici pravoslavne vere upućivali sugrađanima islamske veroispovesti.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije rekao je 12. januara da je sa "tugom, nevericom i ogorčenjem" pratio uvrede koje su pripadnici pravoslavne vere upućivali sugrađanima islamske veroispovesti.

"Uveravam našu braću muslimane da najoštrije osuđujemo ovakve postupke", naveo je Porfirije, a saopštila Informativna služba SPC.

U prvim danima 2022. godine u Priboju, gradiću na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo, dogodilo se više incidenata u kojima su vređani Bošnjaci.

Poruke mržnje prema Bošnjacima uputili su pojedini neimenovani stanovnici tog grada, ali i policajci koji su na jednom privatnom veselju pevali u slavu genocida u Srebrenici.

Država je osudila incidente i najavila kažnjavanje počinilaca, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 12. januara posetio Priboj i poručio da će svi koji su odgovorni za bilo kakvo pravljenje problema i činjenje krivičnih dela biti sankcionisani.

Poglavar SPC-a je ocenio da je posebno razočaravajuće što su uvrede upućivali oni koji takve postupke treba da sprečavaju, ali i mladi ljudi koji "u najlepšim godinama života Božić - najradosniji praznik mira, solidarnosti i ljubavi dočekuju vređajući i preteći svojim sugrađanima, svojim najbližim komšijama".

Na Božić u Priboju, uz bakljadu na gradskim ulicama tokom noći 7. januara, grupa mladića pozivala je na "pucanje u džamije", a u gradu su osvanula dva grafita podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću, osuđenom za genocid u Srebrenici.

Više pripadnika policije je nekoliko dana ranije slavilo uz šovinističku pesmu koja poziva na ponavljanje genocida u Srebrenici, silovanje i ubijanje Bošnjaka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 10. januara objavilo da je pokrenut disciplinski postupak protiv 12 policajaca u Priboju koji su "ponašanjem van službe i uniforme vređali građane druge vere i nacionalnosti".

"Kao neko ko je uvek živeo u nacionalno ili verski mešovitoj sredini, ukazujem da je veoma važno da sveštenici u obraćanju vernicima u hramu, ali i ličnim primerom svedoče da su svaki čovek i svaka žena, bez obzira na veru i naciju, naš bogoliki brat i sestra", naveo je poglavar SPC.

On je dodao da je za pravoslavne hrišćane samo to ispravan stav.

XS
SM
MD
LG