Dostupni linkovi

Patrijarh Porfirije ustoličio episkopa Metodija u Beranama


Na ceremoniji je pročitana odluka o izboru episkopa Metodija na čelo budimljansko – nikšićke eparhije (26. septembar 2021)
Na ceremoniji je pročitana odluka o izboru episkopa Metodija na čelo budimljansko – nikšićke eparhije (26. septembar 2021)

Novoizabrani episkop budimljansko – nikšićki Metodije ustoličen je 26. septembra u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, a ceremoniju njegovog ustoličenja je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije sa episkopima drugih eparhija.

Obraćajući se vjernicima episkop Metodije je pozvao na jedinstvo svih.

„Veličinu i snagu jedne zemlje i njenog naroda ne čine brojnost populacije ili prostora koji obuhvata, već veličina i snaga duha. Svima uupućujem poziv na jedinstvo jer smo svi podjednako potrebni, svi smo zajedno i jedno i dio plana Božijeg“, rekao je episkop Metodije u govoru nakon liturgije.

Činu ustoličenja prisustvovali su članovi Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, poslanici vladajuće većine u crnogorskom parlamentu i čelnici dijela opština u Crnoj Gori.

Više hiljada vjernika je takođe prisustvovalo ustoličenju, a među okupljenima su dominirale zastave trobojke i državne zastave Republike Srbije.

Propisane epidemiološke mjere u cilju suzbijanja korona virusa, kao ni na prethodnim sličnim skupovima, nisu poštovane ni od strane sveštenika niti ood okupljenih građana.

Na ceremoniji je pročitana odluka o izboru episkopa Metodija na čelo budimljansko – nikšićke eparhije, a patrijar Porfirije je poručio:

„Danas postajete episkop ove eparhije i mnogi će od vas očekivati ono što ne možete da im pružite. Ako vaši odgovori budu u saglasju sa onim što je Bog zamislio sa vama, onda će taj odgovor biti najspasonosniji i za sve one koji od vas očekuju sve što se može zamisliti“, poručio je patrijarh Porfirije episkopu Metodiju.

Više hiljada vjernika je takođe prisustvovalo ustoličenju, a među okupljenima su dominirale zastave trobojke i državne zastave Republike Srbije
Više hiljada vjernika je takođe prisustvovalo ustoličenju, a među okupljenima su dominirale zastave trobojke i državne zastave Republike Srbije

Tokom polučasovnog govora patrijarh Porfirije je pozvao na međusobno poštovanje, a da to očekuje posebno od vjernika:

„Bilo da se radi o komšijama, sugrađanima iste države, bez obzira kom narodu pripadaju, bez obzira da li su Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati ili bilo koji drugi narod i bilo da su Srbi. Da svi budu otvoreni da drugog i drugačijeg, čak i onda kada se na drugi način moli Bogu“.

Javni servis Televizija Crne Gore je prenosio ustoličenje na Parlamentarnom kanalu, koji je osnovan za prenos skupštinskih sjednica.

Vjerski skup ustoličenja episkopa Metodija je protekao u miru, za razliku od ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 5. septembra, kada je angažovan kompletan bezbjednosni državni aparat u suzbijanju demonstracija protiv tog ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

XS
SM
MD
LG