Dostupni linkovi

Kosovo zbog korupcije gubi milione iz budžeta


Ilustrativna fotografija
Prijavljeni slučajevi u vezi korupcije zabeležili su porast u toku protekle godine, navodi se u godišnjem izveštaju Agencije protiv korupcije.

Agencija protiv korupcije objavila je godišnji izveštaj za 2013. godinu rada u borbi protiv ove pojave. Rukovodioci ove agencije navode da uprkos opštem institucionalnom angažovanju, i dalje se mali broj krivičnih dela korupcije istražuje. Zato su gubici kosovskog budžeta zbog visokog stepena korupcije milionski.

Direktor ove institucije, Hasan Preteni, kaže da ne postoji institucija na centralnom ili lokalnom nivou, a da nije pogođena fenomenom korupcije. Od toga najviše pati budžet Kosova, a gubici su milionski.

Preteni dodaje da podnete krivične prijave tužilaštvu za umešanost u korupcijske afere uključuju i visoke zvaničnike institucija Kosova.

„Radi se o zvaničnicima različitih nivoa. Retko se može naići na neku instituciju za koju nemamo informacija o mogućim korupcijskim delima. Takvih slučajeva ima i među visokim vladinim zvaničnicima, i u javnim preduzećima, i kod predsednika opština. Imena tih zvaničnika su poznata i tužiocima, poslali smo 238 prijava do sada“, kazao je Preteni.
On je takođe izrazio nezadovoljstvo radom tužilaštva kada su u pitanju predmeti koji dolaze iz ove agencije.

„Tužioci malo istražuju, podižu optužnice, a sudovi s druge strane objavljuju kako nema slučajeva. Tako da se o korupciji na Kosovu mnogo govori, istražuje se, podižu se optužnice, a nikome se ne sudi“, kazao je Preteni.

Tokom prošle godine agencija je primila 247 slučajeva, od kojih su 128 prosleđeni tužilaštvu i policiji.

“Najosetljivija oblast, odnosno oblast koja najviše generiše korupciju jeste javna nabavka. Problemi se javljaju od samog početka, od otvaranja tendera, do određivanja kriterijuma i nadgledanja. U svakoj fazi ima mnogobrojnih problema”, kazao je Preteni.

Predstavnici nevladinih organizacija kažu da je izveštaj Agencije o korupciji jako sličan ranijim izveštajima. Merita Mustafa iz Demokratskog instituta Kosova, menadžer programa o transparentnosti i antikorupciji, kaže da je ovaj izveštaj bio očekivan.

“Agencija za borbu protiv korupcije treba biti glasnija, treba pokazati više rezultata u otkrivanju slučaja o sticanju imovine, a koja se deklariše lažno”, kazala je ona.

U izveštaju Agencije se takođe navodi da je iz izjava o imovini visokih zvaničnika, ustanovljeno da mnogi od njih imaju dve ili više funkcija.

Jedan od zvaničnika čak ima i sedam radnih mesta.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG