Dostupni linkovi

Mjesec je puno stariji nego što smo mislili


Mjesec je zapravo puno stariji nego što su naučnici mislili, pokazala je nova studija koju su proveli naučnici sa Univerziteta UCLA, prenosi AP.

Naučnici su analizirali stijene i tlo, koje su prikupili astronauti s Apolla 14 koji su hodali po Mjesecu 1971. godine i došli do otkrića da je Mjesec star nevjerojatnih 4,51 milijardu godina, što je jako daleko od prethodnih procjena.

Godinama se sumnjalo da je Mjesec nastao 100-200 milijuna godina nakon što je stvoren Sunčev sistem. No, novo istraživanje je pokazalo da se Zemljin najbliži susjed formirao čak 60 milijuna godina od svog "rođenja".

"Napokon smo odredili minimalni period formiranja Mjeseca", pojasnila je voditeljica studije Melanie Barboni za Space.com.

"Zaista smo sigurni da se radi o tom periodu", rekla je.

Barboni i njezini kolege objavili su svoje rezultate u časopisu Science Advances nakon što su proveli uran-olovo metodu na fragmentima cirkona koji su prikupljeni na Mjesecu tijekom misije Apollo 14.

Uzorci su bili veličine zrnaca pijeska, no to nije spriječilo naučnike da odrede Mjesečevu starost.

"Veličina nije važna, u njima je zabilježena zapanjujuća informacija!", kazala je Barboni za AP, ističući kako Mjesec posjeduje "puno magije".

"To je ključ za razumijevanje kako se stvarala i razvijala naša lijepa Zemlja", navela je.

Budući da je većina uzoraka koje su prikupili astronauti s Apolla "ispremiješana zbirka stijena" nastalih tijekom udara meteorita znanstvenicima je bilo teško ustanoviti kada je točno formiran Mjesec.

"Na Mjesecu nemate očuvano prastaro kamenje", kazala je Bartoni i dodala kako je "to jedan od najvećih problema".

Kako bi riješili taj problem Barboni i njezin tim su odlučili datirati formiranje Mjesečeva plašta i kore, a ne samih stijena. Ondje su pronašli fragmente cirkona koje su iskoristili za određivanje dobi Zemljina satelita.

XS
SM
MD
LG