Dostupni linkovi

Ministar Popović: Srbiji potrebna nuklearka


Nuklearna elektrana u Nemačkoj, zemlji koja ih polako gasi i prelazi na obnovljive izvore energije

Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom, izjavio je ministar u Vladi Srbije Nenad Popović.

Kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je 18. januara na Međunarodnom samitu o nuklearnim tehnologijama u Dubaiju da je nuklearna energija najpouzdaniji, najjeftiniji i najčistiji izvor energije.

„Potrebe za strujom porašće u sledećih 15 godina za 50 odsto. Najefikasniji način da obezbedimo stabilno i održivo snabdevanje je izgradnja nuklearne elektrane”, rekao je Popović.

On je izrazio očekivanje da će Srbija u narednom periodu o tome razgovarati sa potencijalnim partnerima kako bi se postigla najbolja cena i privukle najbolje tehnologije.

„To je i prilika da mlade inženjere zadržimo u Srbiji”, naveo je Popović.

Kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, Popović je održao bilateralni sastanak sa rukovodstvom ruske državne korporacije Rosatom na kom se razgovaralo o Centru za nuklearne tehnologije u Srbiji, čija izgradnja se očekuje od kraja 2022. godine.

Popović je najavio da bi taj centar trebalo da doprinese podizanju kapaciteta Srbije u oblasti medicine, posebno za onkološke pacijente koji će tu imati potrebne terapije koje su se do sada uvozile.

Na Svetskoj izložbi EXPO u Dubaiju od 17. do 24. januara održava se Međunarodni samit o nuklearnim tehnologijama ”Rosatom nedelja” na kom učestvuju državni zvaničnici, rukovodioci kompanija i vodeći svetski stručnjaci i naučnici iz oblasti nuklearnih tehnologija.

U Srbiji je od 1989. na snazi moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana ali su državni zvaničnici od protekle jeseni počeli da razmatraju mogućnost korišćenja nuklearne energije za proizvodnju struje.

Međutim, sa obavezama koje je država preuzela u okviru Zelene agende na svom evropskom putu, koje podrazumevaju prelazak sa uglja na čistije izvore energije, neki u Srbiji nuklearnu energiju vide kao rešenje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 23. oktobra naveo da je Srbija spremna da bude manjinski vlasnik nuklearne elektrane u Pakšu u Mađarskoj kako bi osigurala energetsku bezbednost. Kapacitete te elektrane, po sporazumu iz januara 2014, trebalo bi da proširi državna korporacija Rusije za atomsku energiju (ROSATOM) izgradnjom dva reaktora od 1.200 megavata.

Za izgradnju nuklearne elektrane u Srbiji prvi se izjasnio direktor Javnog komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“ Rade Basta koji je 13. oktobra javno pozvao američke i evropske kompanije da ulože u takav projekat.

U Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije u oktobru su za Radio Slobodna Evropa rekli da do sada nije bilo interesovanja stranih država i kompanija za gradnju nuklearne elektrane u Srbiji.

XS
SM
MD
LG