Dostupni linkovi

Poplave pogodile više naselja u regionu


Poplave u opštini Zaječar, Foto: MUP Srbije
Poplave u opštini Zaječar, Foto: MUP Srbije
Zbog obilnih kišnih padavina i naglog topljenja snega, tokom proteklih dana, došlo je do značajnog povećanja vodostaja reka koje su poplavile razna područja u regionu.

U Srbiji su najugroženija ugrožena područja u opštini Zaječar.

Do sada je poplavljeno oko 200 kuća i objekata, a evakuisano je preko sto ljudi.

Sve raspoložive snage Sektora za vanredne situacije MUP-a u tom delu Srbije su poslednja dva dana konstantno na terenu, postavljaju džakove sa peskom, podižu nivo odbrane i pomažu ugroženom stanovništvu, a na teren su upućeni i regionalni timovi za spasavanje iz Niša i Beograda.

Danas su u akciju odbrane od poplave u ovoj opštini takođe angažovani i vojnici i starešine Centra za obuku Vojske Srbije.

Gradski štab civilne zaštite u Požarevcu danas je takođe odlučio da zbog naglog porasta vodostaja preduzme vanredne mere odbrane od poplava na nebranjenom delu obale reke Mlave.

Iz Rehabilitacionog centra Pribojska Banja u Srbiji otpušteno je 40 pacijenata i gostiju zbog klizišta koje se aktiviralo usled obilnih padavina, a pogođena su i područja u Požegi, Kuršumliji i opštini Ub.

Opasnost i u BiH i Makedoniji

Poplave izazvane padavinama i otapanjem snega, pogodile su i BiH.

Iz opštinskog centra Civilne zaštite je saopšteno da se pod vodom nalazi oko 400 stambenih objekata u prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac, Gomjenica i Brezičani.

Sinoć je proglašen prvi stepen pripravnosti u odbrani od poplava, a ugroženom stanovništvu su tokom protekle noći na raspolaganju bili pripadnici Vatrogasne jedinice, odnosno Odeljenja za spašavanje na vodi i pod vodom.

Poplava je od opštine Trebinje odsekla sela Orašje i Čavaš u Popovom polju i zapretila plavljenju objekata koji se nalaze uz obalu Trebišnjice.

Načelnik Opštinskog štaba Civilne zaštite Trebinje Mirko Ćurić kaže da su pripadnici Vatrogasne jedinice, ekipe za spasavanje na vodi i pod vodom Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), kao i Opštinskog štaba Civilne zaštite neprestano na terenu kako bi, u slučaju potrebe, blagovremeno reagovali.

Mnoge obradive površine u Makedoniji takođe su poplavljene, a voda iz Ohridskog jezera se izlila i srušila deo pešačkog "Mosta želja" koji od Svete Sofije vodi ka Konevu.

Iz Centra za upravljanje krizama saopšteno je da se situacija postepeno stabilizuje u Ohridskom, Pelagonijskom i Strumičkom regionu.
XS
SM
MD
LG