Dostupni linkovi

Poplave u Srbiji: Vanredna situacija u više opština


Srušen most u Novom Pazaru
Srušen most u Novom Pazaru

Dve godine nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju, vodena stihija ponovo preti u više gradova i naselja.

Vanredna situacija zbog poplava je trenutno proglašena na teritorijama 11 opština u Srbiji. Iz poplavljenog područja u okolini Čačka od noćas je evakuisano je 420 ljudi. Vatrogasno-spasilačke ekipe su Gornjem Milanovcu evakuisale sedam, a u Priboju pet osoba.

Kako se navodi na sajtu RHMZ, vodostaji će na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda 9. i 10. marta prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca 8. i 9. marta granicu vanredne odbrane od poplava.

Najugroženija mesta na području Čačka obišao je premijer Aleksandar Vučić koji je obećao da će vlada odmah uputiti pomoć, a za utorak je zakazana i vanredna sednica vlade povodom poplava.

U opštini Čačak najkritičnije je u Preljini i Preljinskoj Baluzi, gde se ponovo, na istom mestu kao i pre dve godine izlila reka Čemernica. Voda je u dvorišta kuća počela da ulati oko pet sati ujutru. Tada je počela evakuacija stanovništva, koja je trajala do ranih popodnevnih sati. Evakuisano je više desetina, uglavnom starijih ljudi. Među njiima je i osamdesetpetogodišnji Žarko Maksimović, kojeg su čamcem evakuisali pripadnici Odeljenja za vanredne situacije.

„Bolje da me nisu izvodili iz kuće. Videli su ovi momci dokle je voda u kući. Ne znam šta da kažem, bolje da sam ostao tamo“, rekao je starac izlazeći iz čamca.

Meštani sela u slivu Čemernice ogorčeni su reakcijom gradskih i republičkih službi, koje, kako ističu, ništa nisu učinile kako bi se sanirali nasipi na kritičnim mestima vodotoka ove rečice.

„Pre dve godine sve u kući mi je zbrisano u visini od metar i po, dokle je bila voda. Sav nameštaj, bela tehnika i podovi su propali. Uspeo sam sve da renoviram, ali evo sada ponovo. Nisam mogao da pomislim da će mi se sve ponoviti za samo dve godine“, kaže Milija Maksimović.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić našao se u neprijatnoj situaciji tokom obilaska terena, kada su na njega u više navrata verbalno nasrnuli nezadovoljni građani. On, međutim, negira odgovornost lokalne samouprave.

„Činimo sve što možemo, zaista. Iznenađeni smo, ali više nismo mogli da uradimo.“

RSE: Kako da sve ovo objasnite ovim ljudima koji su pre dve godine doživeli sličnu situaciju?

„Vi znate da je ovo u nadležnosti ’’Srbijavoda’’, da se radi o vodotoku prvog reda. Mi smo sa njima bili u stalnom kontaktu, radili smo projekte kako da se to sanira i mislili smo da će to biti dovoljno. Međutim, ja sada nemam nikakav komentar. Njihova obećanja su bila da nema nikakvih problema, da se tako nešto ne može ponoviti“, rekao je Ilić.

U Arilju je proglašena vanredna situacija, izlile su se reke Moravica i Rzav, a vodosistem “Rzav” koji pijaćom vodom snabdeva pet opština trenutno ne radi.

U samom Arilju od petka ujutro pijaću vodu nema oko 5 000 stanovnika, kaže za RSE predsednik Skupštine opštine Mićun Vasilijević:

“Vanredna situacija je uvedena u Arilju zbog velikog izlivanja Rzava i Moravice i poplava je ugrozila praktično sva sela u ariljskoj opštiini. Ekipe sa mehanizacijom su na terenu i pokušavamo da saniramo situaciju u onim mesnim zajednicama gde je to najkritičnije. Vodosistem “Rzav” nije u funkciji jer je nivo reke Rzava na brani visine oko 3, 5 metara i onemogućeno je funkcionisanje ovog sistema koji napaja vodom 5 opština. Mi intezivno radimo na terenu, od noćas dežuramo, i jutros nam se obraćao veliki broj građana, preduzimamo sve što je u našoj moći. Mislim da će se u toku dana stabilizovati situacija ako ne bude više padavina. Posebno je važno zbog vodosistem za koji takođe mislim da će biti već popodne u funkciji, kada malo opadne nivo reke Rzav”, rekao je Vasilijević.

Kiša je izazvala i velike probleme u Požegi, voda je ušla u podrumski deo Doma zdravlja.

Dom zdravlja u Požegi od petka ujutro radi radinormalno, jer je blagovremenim uključivanjem vatrogasnih pumpi, uključivanjem komunalnih službi i Sekretarijata unutrašnjih poslova saniranavoda iz podrumskog dela.

Foto: Novka Ilić
Foto: Novka Ilić

Situacija je u potpunosti pod kontrolom, rekao je direktor Doma zdravlja dr Aleksandar Antonijević i dodao da za sada nema opasnosti od ponovnog izlivanja vode.

U okolini Požege izlila se reka Skrapež i poplavila veliku površinu oranica.

U Kosjeriću takođe problemi sa poplavom. Magistralni put Požega- Kosjerić je na nekoliko mesta prekinut zbog odrona. U kosjerićkom kraju izlila se reka Sečica i oko petnaestak domaćinstava u selu Dunjići je odsečeno.

I u Bajnoj Baši ima problema. Na putu Dub-Bajina Bašta saobraćaj je obustavljen za teretna vozila zbog osipanja nasipa.

U Užicu nivo Đetinje je porastao i tokom noći vatrogasne ekipe i ekipa Crvenog krsta postavile su džakove sa peskom na kritičnim mestima gradske plaže.

Zbog izlivanja reke Bjelice u opštini Lučani je takođe proglaćena vanredna situacija. Poplavljeno je preko 500 hektara obradivog zemljišta.

Voda je ušla u kuće u naseljima Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča .

Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike "Milan Blagojević" u Dom zdravlja Lučani iu zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči.

Saobraćaj na putu Lučani–Guča i Guča - Čačak preko Jelice trenutno je obustavljen.

Vanredna situacija u Novom Pazaru

Zbog obilne kiše i poplave nekoliko naselja u Novom Pazaru je u ponedeljak proglašena vanredna situacija.

Vodena bujica je odnela jedan most u izgradnji, koji finansira Vlada Srbije, i nekoliko manjih, improvizovanih, mostova, koje su meštani naselja sami pravili.

Poplavljena naselja posle podne je obišao potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, inače rođeni Novopazarac, koji je ocenio da se situacija polako smiruje.

"Najvažnije je da nema ljudskih žrtava i povređenih. Tek treba da vidimo kakve su posledice ove elementarne nepogode nakon izlivanje Jošanice i Trnavice. Više stotina kuća je poplavljeno i ispitaće se kakva je i kolika je šteta na tim objektima", rekao je Ljajić.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je novinarima nakon sednice Štaba za vanredne situacije da su najugroženija naselja Jaklja, Mur, Šutenovac, Trnava i Banjska petnja.

Novi Pazar
Novi Pazar

“Doneli smo niz mera koje ćemo od ovog momenta preduzimati, a pre svih ćemo evakuisati stanovništvo iz ugroženih delova grada, da niko ne bi izgubio život u ovoj opasnosti. Deca iz ugroženih naselja koja su u školi, biće zadržana zajedno sa nastavnicima, dok se situacija ne smiri. Neće biti druge smene u školama iz ugroženih naselja“, rekao je Mahmutović.

Kompletna mehanizacija svih javnih i privatnih preduzeća je na terenu, kao i vatrogasci i vojska. Mahmutović je naveo da su od ponedeljka ujutru postavljeni džakovi sa peskom na kritičnim mestima, a da veliki deo grada nema struju i vodu.

“Srušićemo sve mostove koji se nalaze na vodotokovima, a koji prave prepreku. Angažovali smo mašine čekićare, koje će uništiti nekoliko betonskih stopa, jer su se pojavile kao prepreka pa preti opasnost od veće poplave u gradu”, rekao je Mahmutović.

Iz Štaba poručuju da ukoliko kiša nastavi da pada, ovaj grad neće biti u stanju sam da se odbrane.

Reka Jošanica, koja se izlila prvi put posle velike poplave u ovom gradu 1979. godine, teče magistralnim putem.

Kritična je situacija i na branama, koje su tokom velikih poplava u Srbiji 2014. godine zaustavile nadiranje vode u Novi Pazar.

Na području Nove Varoši pokrenuta klizišta

U Novoj Varoši tridesetak trafo stanica je van sistema pa je oko 1.700 domaćinstava je bez struje.

Načelnik štaba za vanredne situacije u Novoj Varoši Radivoje Bujišić kaže da su jaka kiša, sneg i vetar izazvali prekid saobraćaja na više lokalnih putnih pravaca.

„Dodatni problem su i podzemne vode, pa je došlo i do pokretanja klizišta u Klaku, Negbini, Draževićima i Bistrici. Ekipe su na terenu i proceniće koliko je situacija alarmanta, i da li treba vršiti evakuaciju ljudi i životnja", navodi Bujišić.

Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacijeu Prijepolju Gorana Posrkaće, nivo Lima je uvećan ali za sada nema bojazni od izlivanja.

U višim planinskim predelima jak vetar i kiša naneli su dosta drveća na saobraćajnice. Putari su na terenu, ali je još uvek put ka Crnoj Gori na delu Jabuka -Pljevlja zatvoren.

Bujični potoci protekle noći paralisali su saobraćajnice i u Prijepolju i Priboju, nanoseći velike količine zemlje i mulja.

U Priboju ima dosta kvarova na elektro mreži, a jedna porodica je evakuisana zbog pokretanja klizišta u naselju Luka.

XS
SM
MD
LG