Dostupni linkovi

Popis na Kosovu neće biti odložen


Ulice Mitrovice - ilustracija iz arhive
Ulice Mitrovice - ilustracija iz arhive
I pored najava da popis stanovništva i imovine na Kosovu može biti odložen, popis će se ipak održati od 1. do 15. aprila, dok je na severu Kosova moguće da popis potraje nešto duže.

Kosovski ministar za javnu upravu, Mahir Jagxhilar, i direktor EUROSTAT-a, Pieter Everaers, izjavili su u ponedeljak u Prištini da je Kosovo tehnički spremno da u petak otpočne popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

“Što se tehničkog aspekta tiče, pripreme za popis su u završnoj fazi, i popis će početi prvog aprila. Ovo je jedan složen proces, ali ukoliko bude bilo problema na terenu, založićemo se da ih rešimo, kako bi rezultati popisa bili međunarodno priznati. Svesni smo i političkih problema, ali nadamo se da će se popis izvršiti na celoj teritoriji Kosova”, kazao je ministar Jagxhilar.

Istog je mišljenja i direktor EUROSTAT-a.

“Veoma sam uveren da su sve tehničke pripreme urađene veoma dobro i da je Kosovo spremno da uradi popis, tako da se radujemo zvaničnom početku 1. aprila”,
kazao je Everaers.

Za popis na Kosovu odgovorna je Centralna komisija za popis, a na procesu rade i Vlada, Zavod za statistiku, Ministarstvo javne administracije, kao i Rukovodeći komitet koji čine UNOPS, kancelarija UN-a za projektne usluge, a koja vodi računa o finansijama, te Evropska komisija i ostali donatori.

Zakonsko pitanje

Ono što predstavlja problem tokom ovog popisa jeste činjenica da su Srbi na severu Kosova protiv popisa u organizaciji kosovskih institucija. Prethodno je i Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije, izjavio da Srbi ne bi trebalo da učestvuju na ovom popisu.

Everaers međutim veruje da će se stanovništvo na severu u toku narednih dana i nedelja uveriti da treba učestvuje u ovom procesu.
Everaers: Saradnja Kosova i Srbije je veoma važna kada je u pitanju način na koji se popis stanovništva može uraditi na severu.

“Saradnja Kosova i Srbije je veoma važna kada je u pitanju način na koji se popis stanovništva može uraditi na severu. Ovo nije više tehničko pitanje već političko. U ovaj proces su uključena i lica sa visokim političkim profilima, i uvereni smo da će se u narednih nekoliko dana ili nedelja ovo pitanje rešiti”,
kazao je on.

Kosovski ministar za javnu upravu, međutim, kaže da pitanje popisa ne treba biti tema dijaloga Prištine i Beograda, jer je to zakonsko pitanje, i pitanje međunarodnih standarda, ali je najavio da je na severu moguće da popis traje više od dve nedelje.

“Mi ćemo pokušati da na teritoriji celog Kosova sprovedemo popis. Obavićemo još nekoliko sastanka i verovatno ćemo odrediti i rok koliko će popis na severu trajati. Počećemo 1. aprila, a postoji mogućnost da popis u tom delu traje više od dve nedelje”, kazao je Jagxhilar.

Sa ovom idejom složio se i direktor EUROSTAT-a, navodeći da ukoliko je potrebno više vremena da stanovništvo prihvati da učestvuje na popisu, EUROSTAT će to podržati.

“Znamo da stanovništvo na severu možda nije u potpunosti spremno da učestvuje na popisu. Na ovome rade Centralna komisija za popis stanovništva zajedno sa UNOPS-om, nadamo se da će tokom narednih dana, nedelja, meseci, stanovnici u opštinama na severu steći poverenje da je učešće na popisu veoma dobro”, kazao je Everaers.

Ostaje da se vidi koliko će proces popisa stanovništva na Kosovu biti uspešan. Sigurno je da se radi o složenom, ali neophodnom procesu za dalji razvoj Kosova, s obzirom da je poslednji popis stanovništva na Kosovu urađen 1981. godine.
XS
SM
MD
LG