Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore se obavezala da se popis neće poklapati sa izborima


Zgrada Parlamenta Crne Gore, Podgorica, avgust 2020.

Vlada Crne Gore usvojila je 2. juna Predlog zakona o popisu stanovništva kojim se obavezuje da se njegovo sprovođenje neće poklapati sa izbornim kampanjama.

Sprovođenje popisa će se utvrditi u saradnji sa Upravom za statistiku (Monstat) i u skladu sa međunarodnim preporukama koje predviđaju da se on ne poklapa sa većim političkim događajima poput državnih ili lokalnih izbornih kampanja, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Naime, lokalni izbori u više crnogorskih opština su odgođeni za oktobar, a u prvoj polovini 2023. godine bi trebalo da budu održani predsjednički izbori.

"Za sprovođenje popisa je važno stabilno političko i društveno okruženje”, kazao je Damjanović na sjednici Vlade.

Predlog Zakona o popisu biće upućen Skupštini Crne Gore, na izjašnjenje poslanicima.

Vlada premijera Dritana Abazovića je ranije iz skupštinske procedure povukla Predlog zakona o popisu koji je pripremila bivša vlada premijera Zdravka Krivokapića zbog, kako je obrazloženo, tehničkih razloga.


Umjesto da bude statistička evidencija, popis u Crnoj Gori izaziva oštre političke polemike. Iz prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta (DF) su ranije ocijenili da je neodržavanje popisa do kraja 2021."direktno upereno protiv srpskog naroda u Crnoj Gori".

DF smatra da će se na popisu najviše građana izjasniti da su srpske nacionalnosti, čime bi se, kako smatraju, "Crna Gora vratila srpskom identitetu". I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u avgustu 2020. izjavio da je za "srpski narod važan popis u Crnoj Gori".

Popis, koji se sprovodi svakih deset godina, bio je planiran za april 2021. godine, ali je odgođen zbog neusvojenog budžeta i pandemije korona virusa.

Posljednji popis iz 2011. godine je sproveden tokom vlasti Demokratske partije socijalista, koja je u avgustu 2020.smijenjena nakon tri decenije.

DF, Demokrate i URA su izabrale novu vlast premijera Zdravka Krivokapića, kojoj je nakon godinu i po izglasano nepovjerenje. Nova manjinska vlada premijera Dritana Abazovića je izabrana 28.aprila.


XS
SM
MD
LG