Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore se obavezala da se popis neće poklapati sa izborima


Zgrada Parlamenta Crne Gore, Podgorica, avgust 2020.
Zgrada Parlamenta Crne Gore, Podgorica, avgust 2020.

Vlada Crne Gore usvojila je 2. juna Predlog zakona o popisu stanovništva kojim se obavezuje da se njegovo sprovođenje neće poklapati sa izbornim kampanjama.

Sprovođenje popisa će se utvrditi u saradnji sa Upravom za statistiku (Monstat) i u skladu sa međunarodnim preporukama koje predviđaju da se on ne poklapa sa većim političkim događajima poput državnih ili lokalnih izbornih kampanja, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Naime, lokalni izbori u više crnogorskih opština su odgođeni za oktobar, a u prvoj polovini 2023. godine bi trebalo da budu održani predsjednički izbori.

"Za sprovođenje popisa je važno stabilno političko i društveno okruženje”, kazao je Damjanović na sjednici Vlade.

Predlog Zakona o popisu biće upućen Skupštini Crne Gore, na izjašnjenje poslanicima.

Vlada premijera Dritana Abazovića je ranije iz skupštinske procedure povukla Predlog zakona o popisu koji je pripremila bivša vlada premijera Zdravka Krivokapića zbog, kako je obrazloženo, tehničkih razloga.


Umjesto da bude statistička evidencija, popis u Crnoj Gori izaziva oštre političke polemike. Iz prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta (DF) su ranije ocijenili da je neodržavanje popisa do kraja 2021."direktno upereno protiv srpskog naroda u Crnoj Gori".

DF smatra da će se na popisu najviše građana izjasniti da su srpske nacionalnosti, čime bi se, kako smatraju, "Crna Gora vratila srpskom identitetu". I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u avgustu 2020. izjavio da je za "srpski narod važan popis u Crnoj Gori".

Popis, koji se sprovodi svakih deset godina, bio je planiran za april 2021. godine, ali je odgođen zbog neusvojenog budžeta i pandemije korona virusa.

Posljednji popis iz 2011. godine je sproveden tokom vlasti Demokratske partije socijalista, koja je u avgustu 2020.smijenjena nakon tri decenije.

DF, Demokrate i URA su izabrale novu vlast premijera Zdravka Krivokapića, kojoj je nakon godinu i po izglasano nepovjerenje. Nova manjinska vlada premijera Dritana Abazovića je izabrana 28.aprila.


XS
SM
MD
LG