Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ponovno mjerenje Mont Everesta


Uticaj zemljotresa smanjio je visinu Everesta

Izvor: Guardian

Indijski naučnici najavili su da će na Mont Everest biti poslata ekspedicija koja će provjeriti teoriju da je razoran zemljotres, koji je 2015. godine potresao Nepal, izazvao smanjenje visine "krova svijeta".

Britanski dnevnik "Gardijan" podsjeća da je u zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale poginulo više hiljada ljudi i izazvane su promjene zemljišta širom regiona Himalaja.

Prema posljednjim satelitskim podacima, uticaj zemljotresa smanjio je visinu Everesta, koja je zvanično iznosila 8.848 metara između nekoliko milimetara i par centimetara.

Indijski zvaničnik Svarna Suba Rao istakao je da je zbog sumnji izraženih unutar naučne zajednice donijeta odluka da se sa sigurnošću utvrdi visina Everesta.

Prema njegovim riječima, u timu koji će biti poslat na vrh Everesta biće nekoliko naučnika, ali i profesionalni planinari. On je naveo da će tim provesti oko dva sata na vrhu Everesta što je dovoljno za očitavanje Sistema za globalno pozicioniranje između njihovih koordinata i satelita. Ta očitavanja su precizna unutar jednog centimetra i biće potrebno oko dvije sedmice za njihovu obradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG