Dostupni linkovi

Prvi slučajevi ponovljene infekcije korona virusom


Potvrđeno je da su dva pacijenta u Evropi drugi put inficirani korona virusom što je izazvalo zabrinutosti oko imuniteta na virus dok se svijet bori da ublaži posljedice pandemije, javlja agencija Reuters.

Slučajevi u Belgiji i Nizozemskoj, nakon ovosedmičnog izvještaja istraživača u Hongkongu o čovjeku koji je tamo ponovo inficiran drugačijim tipom virusa četiri i po mjeseca nakon što se oporavio – ovo je prvi dokumentovani slučaj ponovnog inficiranja.

Sve ovo izazvalo je strahove u vezi efikasnosti vakcine protiv virusa, od kojeg je do sada umrlo stotine hiljada ljudi, mada stručnjaci kažu da će trebati da bude mnogo više slušajeva ponovnog inficiranja da bi se pouzdano moglo govoriti o ovom problemu.

Belgijski virolog Marc Van Ranst je rekao da je slučaj u Belgiji žena koja je prvi put oboljela od COVID-19 u martu, a onda ponovo u junu od drugačije vrste virusa. Čini se izglednim da će biti još slučajeva ponovnog inficiranja, rekao je on.

Van Ranst je rekao za Reuters TV da je žena u svojim 50-im godinama imala nizak nivo antitijela nakon prve infekcije, iako je moguće da su postojeća antitijela ograničila bolest. Slučajevi ponovnog inficiranja su najvjerovatnije ograničeni na izuzetke, rekao je, iako je još prerano da se govori s pouzdanošću, za očekivati je da će se pojaviti još takvih slučajeva u narednim sedmicama.

Dodao je da se čini da je novi korona virus stabilniji od virusa gripe, ali da se mijenja.

“Virusi mutiraju, a to znači da potencijalna vakcina nije vakcina koja će biti trajna, deset godina, vjerovatno ne ni pet godina. Kao i za gripu, ova vakcina će se morati iznova nanovo dizajnirati”, rekao je.

Van Ranst koji je u belgijskom Komitetu za COVID-19 kaže da dizajnere vakcine to neće iznenaditi.

“Mi bismo voljeli da je virus stabilniji nego što jeste, ali priroda se ne može prisiljavati”, rekao je.

Genetsko testiranje

Nacionalni institute za javno zdravlje u Nizozemskoj je rekao da je takođe posmatrao nizozemski slučaj ponovljene infekcije.

Virologinju Marion Koopmans citirao je holandski emiter NOS kako kaže da je pacijent bio starija osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Ona je rekla da su poznatiji slučajevi kada su ljudi dugo bili bolesni zbog virusa koji se zatim opet razbuktao.

Ali pravo ponovljeno inficiranje, kao u slučaju u Nizozemskoj, Belgiji i Hongkongu, traži genetsko testiranje virusa oba puta – prvog i drugog inficiranja – kako bi se ustanovilo da li se virus razlikuje.

Van Ranst je rekao da su takva testiranja pokazala da je belgijski pacijent bio zaražen drugačijim tipom virusa.

Glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) rekla je na UN brifingu u Ženevi da je u vezi slučaja iz Hongkonga, iako su izvještaji o ponovljenim infekcijama bili sporadični, važno imati jasnu dokumentaciju.

Neki stručnjaci kažu da je vjerovatnije da takvi slučajevi počinju da se pojavljuju jer se širom svijeta više testira, a ne zato što se virus možda drugačije prenosi.

Ipak, dr David Strain, viši klinički predavač na Univerzitetu Exeter i predsjedavajući Britanskog udruženja medicinara, rekao je da su ovi slučajevi zabrinjavajući iz više razloga.

“Prvi je taj što to sugeriše da prvo inficiranje ne razvije zaštitu”, rekao je. “Drugi razlog je taj što to povećava mogućnost da vakcinacije neće dati nadu na koju smo čekali”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG