Dostupni linkovi

SAD spremne da koriste sva vojna sredstva za odbranu od Koreje


General Joseph Dunford i južnokorejski zvaničnici, Seul
General Joseph Dunford i južnokorejski zvaničnici, Seul

Američki bezbjednosni zvaničnici kažu da rat sa Sjevernom Korejom u bliskoj budućnosti nije izvjestan, ali opasnost od vojne konfrontacije dvije zemlje nije isključena.

Visoki američki zvaničnici upozoravaju i da je važno da Pjongjang shvati "da je američko strpljenje pri kraju". Načelnik američke združene vojne komande general Joseph Dunford u Aziji "pokušava da osjeti temperaturu u regionu".

Njegov portparol je poručio da je predsjedniku Južne Koreje, Mun Dža-inu rekao da su SAD spremne da "koriste sva vojna sredstva koja posjeduju za odbranu od Sjeverne Koreje".

Dunford je u Seulu razgovarao sa vojnim zvaničnicima Južne Koreje i predsjednikom Munom.

Prema riječima njegovog portparola kapetana, Darryna Jamesa, Dunford je "naglasio da je nuklearni program Sjeverne Koreje i blastičkih raketa prijetnja cijeloj globalnoj zajednici".

"Dunford je prenio poruku američke spremnosti da koristi punu skalu vojnih sposobnosti da bi branili naše saveznike i američki teritoriju", dodao je James.

U međuvremenu je potparol predsjednika Muna rekao novinarima da je Dunford rekao da se američke vojne opcije pripremaju ukoliko "diplomatija i ekonomske sankcije ne daju rezulate".

Dunford će ove sedmice posjetiti i Kinu i Japan nakon što su se tenzije između SAD I Sjeverne Koreje usijele.

Na predsjedničkom sastanku ranije u ponedjeljak južnokorejski predsjednik, Mun Dža-in je poručio da ne smije više biti rata na Korejskom poluostrvu.

"Sa kakvim god usponima i padovima se suočavamo, sjevernokorejska nuklearna situacija se mora zazriješiti mirno. Ja sam siguran da će Sjedinjene Države na aktuelnu situaciju odgovoriti smireno i odgovorno sa pozicijom sličnoj našoj", rekao je Mun.

Nešto ranije, dva vodeća američka zvaničnika za bezbjednost saopštila su da vojna konfrontacija sa Sjevernom Korejom nije neposredna, ali se ratni oblak i dalje nadvija nad aktuelnom krizom.

Direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Mike Pompeo je u intervjuu za CBS u nedjelju nagomilane tenzije između SAD i Sjeverne Koreje ovako opisao: "Nijesmo u neposrednoj opasnosti da se tako nešto dogodi danas. Napad Sjeverne Koreje nije nešto što je izvjesno. Američki narod treba da zna da ova administracija čini sve što je u njenoj moći. Predsjednik je osposobio obavještajnu zajadnicu i Ministarstvo odbrane tako da smo sigurni da štitimo Ameriku od ove prijetnje".

Pompeo: Administracija čini što je u njenoj moći
Pompeo: Administracija čini što je u njenoj moći

Sličnu procjenu je iznio i general H.R. McMaster, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa.

"Nijesmo bliži ratu nego prije sedmicu, ali smo bliži ratu nego što smo bili deceniju ranije", McMaster je za ABC televiziju rekao da SAD nastavljaju sa "veoma odlučnim diplomatskim naporima" koje vodi američki državni sekretar Rex Tillerson, kao i sa novim finansijskim sankcijama, čiji je cilj odgovoriti sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una od daljih provokativnih poteza.

Trump i Kim su proteklih sedmica razmijenili međusobne prijetnje nakon što je Pjongjang nastavio testiranje interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) kao odgovor na sankcije Ujedinjenih nacija.

Trump je poručio da je američka vojska "pripravna i naoružana", te upozorio Kima da će "zažaliti brzo" ako preduzme bilo kakvu akciju prema teritoriji SAD ili njenih saveznika.

Upitan da prokomentariše izjave presjednika SAD, Pompeo je naveo: ​"Ova administracija je odradila dobar posao ne pokušavajući da dođe do crvene linije za koju nijesmo spremni da je pređemo. Mislim da je ono što predsjednik radi veoma efikasno. On komunicira sa mnogo više publike nego nestašni lider Sjeverne Koreje. Komunicira i sa njim porukom da strateškog strpljenja iz protekle dekade nema. Mislim da komunicira i sa drugima u svijetu, sa Kinom i drugima koji mogu imati uticaja na njega. Mislim da smo u tome imali izvanredan uspjeh".

"Američki predsjednik je veoma jasno stavio do znanja nestašnom lideru Sjeverne Koreje da je neprihvatljivo da ima balističke rakete sa bojevim glavama integrisane i spremne da dosegnu SAD i da sa njima drži Ameriku i svijet u riziku. On to smatra neprihvatljivim i on jednostavno neće dozvoliti da se to dogodi", dodao je Popmeo.

Direktor CIA-e je dodao da iako opasnot rata nije neposredna, važno je staviti do znanja Sjevernoj Koreji da je američko strpljenje pri kraju.

"Reakcija Sjeverne Koreje koju želimo da dobijemo je razumijevanje da Amerika više neće imati strateško strpljenje koje je imala i koje mu je omogućilo da nastavi da razvija nuklerani program. To mora biti potpuno jasno", rekao je Mike Pompeo.

Mornarički general Joseph Dunford, koji komanduje Združenim štabom, odlazi u Aziju gdje će se prema očekivanjima susresti sa liderima Južne Koreje, Japana i Kine.

Dunford je novinarima rekao da je njegov "cilj da osjeti temperaturu u regionu" i da će razmotriti vojne opcije ukoliko kampanja "diplomatskog i ekonomskog pritiska" ne uspije.

"Svi tražimo način da iz ove situacije izađemo bez rata", pojasnio je Dunford.

Njegov put u Aziju stiže u momentu kada su sjevernokorejske dnevne novine "Minju Džoson" u uredničkom komentaru napisale da je "armija Pjongjanga sposobna da vodi bilo koji rat koji SAD žele".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG