Dostupni linkovi

Humani čin glumaca ''Audicije''


Foto: Midhat Poturović
Foto: Midhat Poturović
Glumci kultne sarajevske predstave ''Audicije'', njih jedanaest, zajedno sa dekanom sarajevske Akademije scenskih umjetnosti predali su sav prihod od karata predstave Udruženju za pomoć osobama s Down sindromom.

Studenti prvih generacija Odsjeka za glumu Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, predvođeni profesorom Borom Stjepanovićem, izveli su u nedjelju na sceni Akademije jednu od najgledanijih predstava na prostorima bivše Jugoslavije, "Audiciju", povodom 25. godišnjice njezine prve izvedbe.

Sav prihod od karata, u iznosi od 8.000 KM, biće uložen u projektne aktivnosti Udruženja „Život sa Down sindromom“ – sindromom koji inače nastaje usljed poremećaja u rasporedu i broju hromosoma u DNK. Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja kaže da je ova simbolična pomoć zaista jedinstvena:
Sevdija Kujović: Moram priznati da je ovo, od početka rada Udruženja, prvi put da nam neko sa strane inicira određenu donaciju.

„Moram priznati da je ovo, od početka rada Udruženja, prvi put da nam neko sa strane inicira određenu donaciju. Obećavamo da će novac otići u prave projektne aktivnosti. Fokus u 2010. godini biće poboljšanje kvalitete u obrazovnom procesu djece sa Down sindromom.“

Glumac i ministar za kulturu Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović smatra da treba više pomagati rad ovakvih i sličnih udruženja:

„Mi smo željeli da sva ova priča oko 'Audicije' bude jedno bijelo platno bez mrlje. Nismo htjeli ulaziti u nekakve komercijalne varijante, a znamo kolika je zainteresiranost vladala za predstavu. Trebamo se stalno okretati oko sebe i, kad god možemo, pomoći i biti pri ruci svakome, pa i raznim udruženjima.“


Udruženje ''Život sa Down sindromom'' uručilo je glumcima „Audicije“ i dekanu Akademije zahvalnicu na neizmjernoj podršci.

„Ovo je znak da naša uporna obraćanja prema javnosti napokon pokazuju efekte. Zahvalila bih se glumačkoj ekipi 'Audicije', koja je prepoznala potrebe ovog udruženja, što na ovaj način promoviše i diže svijest javnosti o potrebama djece i osoba sa Down sindromom,“ kazala je Maida Agić, majka jednog djeteta s Down sindromom.

Prema riječima glumca Senada Bašića, „Audicija“ je i nakon 25 godina uspjela ponovo okupiti kolege i dokazala da je neprevaziđena u svakom pogledu:

„Na predstavi 'Audicije' nakon toliko godina vladala je jedna svečarska atmosfera, bilo je toliko pozitivne energije, a prije svega ljudskosti. Glumci su srasli sa predstavom i postali svi do jednog dobri ljudi. To druženje od dva-tri dana koje smo imali zaista me fasciniralo i dalo nadu da ovdje, i u cijeloj regiji, treba učiniti napore da se ljudi zbliže, da ne misle toliko negativistički, jer postoje neki pozitivni i humani impulsi. Presretan sam zbog tog iskustva. Skupio sam dovoljno duhovne hrane, pogotovo prijateljstva, za sljedećih pet godina.“
XS
SM
MD
LG