Dostupni linkovi

Polovicom prosinca konačna presuda Stanišiću i Simatoviću


Jovica Stanišić i Frano Simatović, fotografije iz 2013.
Jovica Stanišić i Frano Simatović, fotografije iz 2013.

Žalbeno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju zakazalo je izricanje drugostupanjske presude bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za 15.prosinac ove godine u 15 sati.

Stanišiću i Simatoviću je pak naloženo da obavijeste Žalbeno vijeće – najkasnije do 13.studenog ove godine – hoće li nazočiti izricanju presude, kako bi se izvršile određene pripreme.

Podsjetimo, oni su 2013.godine oslobođeni u prvostupanjskoj presudi Raspravnog vijeća, upotrebom upitnog pojma – konkretne usmjerenosti na činjenje kaznenog djela, odnosno zaključkom sudaca – kako osnivanje i logistička potpora specijalnih policijskih formacija – nije odgovorno za zločine koje su počinile u Hrvatskoj, te Bosni i Hercegovini (1991-1995).

Oslobođeni su zapovjedne odgovornosti za zločine koje su počinile specijalne jedinice koje su osnovali, ali i od optužbi da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) sa ciljem etničkog čišćenja velikih prostora Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.

Upitan pojam „konkretne usmjerenosti“

Neki haški suci su u drugim presudama istaknuli kako je pojam „konkretne usmjerenosti na činjenje kaznenog djela“ – izmišljotina u međunarodnom pravu pa ostaje za vidjeti hoće li se drugostupanjskom presudom promijeniti odgovornost Stanišića i Simatovića.

To je i prilikom žalbene rasprave u ljeto ove godine žalbene suce podsjetilo haško tužiteljstvo pozvavši ih da u drugostupanjskoj presudi primijene ispravne pravne standarde i izreknu osuđujuću presudu za optužene.

Tužiteljstvo, koje je inače zatražilo doživotne kazne zatvora za optužene, istaknulo je tijekom žalbene rasprave - kako bi odbacivanjem optužbi o Stanišiću i Simatoviću – kao članovima udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) stvaranja etnički čistih teritorija u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini - bio amnestiran i cijeli srbijanski vojno-politički vrh na čelu s predsjednikom Slobodanom Miloševićom koji je započeo ratove.

Branitelji optuženih su pak tijekom žalbene rasprave odbacili još jednom sve optužbe, ponavljajući nalaze Raspravnog (prvostupanjskog) vijeća – kako logističko pomaganje jedinicama tijekom rata spada u legitimne ratne napore, kao što je to zaključilo i Žalbeno vijeće u slučaju načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.

U slučaju da Žalbeno vijeće prihvati neki od tri žalbena osnova tužiteljstva, obrana je zatražila ponavljanje suđenja, ističući kako bi osuđujuća presuda u drugom stupnju, nakon oslobađanja u prvom – značila presedan na Haškom sudu.

VIDEO: Dokumentarni film o Jedinici za specijalne operacije (JSO)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG