Dostupni linkovi

Tužiteljstvo: Oslobađanjem Stanišića i Simatovića amnestiran vrh vlasti


Jovica Stanišić i Frenki Simatović
Jovica Stanišić i Frenki Simatović

Žalbeno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održalo je žalbenu raspravu u žalbenom postupku bivšim šefovima srbijanske tajne policije (DB ) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su oslobođeni odgovornosti u prvostupanjskoj presudi 2013.godine za zločine počinjene od strane njihovih specijalnih formacija tijekom ratova u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini (1991-1995).

Tužiteljstvo je tijekom žalbene rasprave pozvalo žalbeno sudsko vijeće da u drugostupanjskoj presudi primijeni ispravne pravne standarde i izrekne osuđujuću presudu za optužene.

Tužiteljica Mišel Džarvis (Michelle Jarvis) je istaknula – da je formulacija „konkretne usmjerenosti na činjenje kaznenih djela“, pomoću koje su optuženi oslobođeni – odbačena od više haških sudaca u drugim slučajevima.

Obrazloženje da Stanišić i Simatović nisu imali namjeru za počinjenje zločina prema tužiteljici Džarvis ne stoji – budući da su optuženi kao šefovi srbijanske tajne policije, DB-a, jako dobro znali cilj formiranja zloglasnih jedinica i njihovog slanja – prvo u Hrvatsku, a kasnije u Bosnu i Hercegovinu.

Oni su stvorili, obučili, financirali, naoružali, podržavali i pomagali i na drugi način imali veze s brojnim formacijama, koje su bile ključni dio veze etničkog čišćenja. Uključujući i neke najozloglašenije, kao što su Arkanovi tigrovi, poznati i kao SDG (Srpska dobrovoljačka garda) i njihova jedinica Crvene beretke“, navela je tužiteljica.

Odbacivanjem UZP-a zaštićen zapovjedni vrh počinitelja

Tužiteljica Džarvis je usporedila nekažnjavanje Stanišića i Simatovića – s nekažnjavanjem vozača koji pljačkaše vozi u pljačkanje banaka više puta, a brani se da nije znao što oni rade. U slučaju Stanišića i Simatovića pljačkaši iz spomenutog primjera - bile su specijalne formacije na čijem je putu ostajao krvavi trag i etnički promijenjen sastav teritorija kojeg su zauzele.

„Preko sto tisuća ljudi je bilo izloženo teroru. Bili su uklonjeni iz svojih kuća i zajednica i bili su protjerani. Ti događaji su uništili na desetine gradova i sela širom samozvanih srpskih republika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom perioda od 4 godine. Vijeće je dokumentiralo preko 270 ubojstava počinjenih od strane srpskih snaga koji su vezani za incidente u optužnici.“, prisjetila je suce na rezultate etničkog čišćenja koji su potvrđeni u prvostupanjskoj, iako oslobađajućoj presudi.

U žalbenoj raspravi tužiteljica Džarvis je istaknula kako bi odbacivanjem optužbi o Stanišiću i Simatoviću – kao članovima udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) stvaranja etnički čistih teritorija, bio amnestiran i cijeli srbijanski vojno-politički vrh na čelu s predsjednikom Slobodanom Miloševićom koji je započeo ratove.

Zauzimajući ovakav pristup (prvostupanjsko) Vijeće je dalo prilično veliku zaštitu višem rukovodstvu. Što je netko viši po položaju njegovo ponašanje je dalje od direktnog počinjavanja zločina“, pojasnila je kako su suci prvostupanjskom oslobađajućom presudom zapravo ignorirali odgovornost optuženih po zapovjednoj odgovornosti, a što je od žalbenih sudaca zatraženo da isprave u drugostupanjskoj presudi.

Branitelji optuženih su tijekom svoje usmene žalbene rasprave odbacili još jednom sve optužbe, ponavljajući nalaze Raspravnog (prvostupanjskog) vijeća – kako logističko pomaganje jedinicama tijekom rata spada u legitimne ratne napore, kao što je to zaključilo i Žalbeno vijeće u slučaju načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.

Također su naglasili - da ako žalbeni suci prihvate argumentaciju o „konkretnoj usmjerenosti“, na način kao i žalbeni suci u slučaju Šainović i drugi – to će biti po prvi put da Žalbeno vijeće osuđuje nekog tko je oslobođen od Raspravnog vijeća.

U slučaju da Žalbeno vijeće prihvati neki od tri žalbena osnova tužiteljstva, obrana je zatražila ponavljanje suđenja.

Cjelodnevnoj žalbenoj raspravi nisu nazočili Stanišić i Simatović, budući da su iskoristili pravo da ostanu u Srbiji, u koju su pušteni iz haškog pritvora nakon prvostupanjske oslobađajuće presude.

Peteročlano žalbeno sudsko vijeće konačnu presudu bi, prema očekivanjima, trebalo obznaniti potkraj ove godine.

VIDEO: Dokumentarni film o specijalnoj jedinici srbijanske tajne policije

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG