Dostupni linkovi

Poljski grad se suočava sa sve većim etničkim nasiljem


Biaylstok
Biaylstok
Prevela: Ena Stevanović

Židovska populacija poljskog grada Bialystoka, nekada multikulturalnog središta, je desetkovana od strane nacista. Međutim, s nedavnim prilivom azilanata, sada su poljski nacionalisti postali počinitelji ksenofobnog nasilja.

Lokalni tužitelj u ovom sjeveroistočnom poljskom gradu, nekada većinskom židovskom, je nedavno donio oslobađajuće presude vandalima tvrdeći da svastika koju su navodno nacrtali nije ništa više nego azijski „simbol sreće“.

Riječi Dawida Roszkowskog bi nas trebale šokirati, s obzirom da su one posljedica niza rasističkih, često nasilnih napada usmjerenih protiv neslavenskih manjina koje čine manje od jedan posto lokalnog stanovništva.

Nasilje od početka godine uključuje fizički napad na tamnoputog radio i TV voditelja, napad na poljsko-indijski par te nekoliko napada na čečenske obitelji. Vandali su crtali svastike po cijelom gradu, uključujući i povijesne židovske dijelove.

Aktivisti upozoravaju da su incidenti u ovom gradu od 300 hiljada stanovnika nagovještaj sve veće potpore ultra desničarima u Poljskoj. Konrad Dulkowski je lokalni organizator i direktor pozorišta Trzy Rzecze.

„Prema našem mišljenju prskanje zidova je fašistički vrtić. Ukoliko odmah ne zaustavimo ove skupine, one će se pretvoriti u kriminalne organizacije,“ kaže Dulkowski.

Humid
Humid
Ako je vandalizam vrtić, onda je dvadesetčetverogodišnji Humid upoznao maturnate. Ovaj čečenski tražitelj azila, čija široka ramena drže okruglu glavu s koje je kosa pomalo počela opadati, ima bradu u skladu sa svojom muslimanskom vjerom.
Jedne kasne aprilske večeri neko je poprskao zapaljivu tekućinu ispred ulaza njegovog stana i zapalio šibicu. Humidovu majku je probudio miris dima i čitava obitelj, uključujući Humidovu suprugu, brata i dvoje djece je potrčala prema hodniku i uspjela izaći van na sigurno.

Kada je Humid pozvao policiju, oni su procijenili štetu i rekli mu da nazove ujutro kada stanodavac bude prisutan. Istraga je počela tek nakon što su lokalni mediji počeli izvještavati o njegovom slučaju.

„Da budem iskren, više noću ni ne spavamo. Svaku noć su tu pijanice i skinheadsi u stubištu. Mislimo da će se ovo ponoviti,“ kaže Humid.

Humid, koji je napustio Čečeniju prije četiri godine nakon što je njegov brat bio upetljan u neutvrđeni sukob sa lokalnom samoupravom, kaže da se njegova obitelj suočava sa stalnim uznemiravanjem.

On je nedavno sudjelovao u prepirci sa grupom poljskih tinejdžera koji su ga ksenofobično vrijeđali kada se s majkom vraćao iz trgovine. Kada su skinheadsi napali njegovog brata u lokalnom autobusu, Humid kaže da vozač nije učinio ništa kako bi zaustavio napad.

„Mogu vam reći sa hiljadu postotnom sigurnošću da, kada bih ja Čečen napao Poljaka, oni bi odmah zaustavili autobus i pozvali policiju,“ kaže Humid.

Povećan broj rasističkih napada

U Bialystoku u periodu prije Drugog svjetskog rata, Humidova prisutnost na glavnom trgu ne bi izazvala nikakvo čuđenje.

U gradu koji je bio 60 posto židovski su živjeli i Njemci, Poljaci, Tatari i Bjelorusi, što je inspiriralo Ludwiga Zamenhofa, rodom iz Bialystoka da izumi Esperanto, u nadi da bi ovaj umjetni jezik mogao ujediniti različite kulture. Međutim, nacistička okupacija je 1941.godine getoizirala grad i unatoč ustanku iz 1943. židovska populacija je potpuno uništena. Prema najnovijem popisu stanovništva, u gradu trenutno živi 97 posto Poljaka, dok Bjelorusi čine dva posto populacije.

Službeni podaci iz 2002.godine pokazuju da se neslavenske manjine, uključujući Rome i ostale imigrante broje u stotinama, međutim priliv azilanata iz Čečenije u proteklih nekoliko godina je povećao udio neslavena.

Poljski premijer Donald Tusk je osudio niz napada u Bialystoku, a lokalne vlasti su bile postiđene kada je ministar unutrašnjih poslova Bartlomiej Sienkiewicz izdao upozorenje o incidentima nakon posjete ovom gradu.

Tusk, koji je u aprilu pomogao otvoriti novi židovski muzej u Varšavi, je žestoko odbacio optužbe da su Poljaci fanatici i oba zvaničnika su rekla da su oštre mjere protiv skinheadsa njihov prioritet.

Rasistički napadi se ne događaju samo u Bialystoku. Prema istraživanju varšavske antifašističke organizacije Never Again, od 2011. do 2012.godine je bilo više od 600 prijavljenih rasističkih i ksenofobičnih napada, što je 40 posto više u odnosu na prethodne dvije godine.

Jacek Purski, analitičar u nevladinoj organizaciji kaže da se ultra desničarska ideologija širi kada joj se pruži medijska platforma. Marševi za Dan nezavisnosti, koji su de facto postali nacionalistički skupovi, su uveliko propraćeni od strane lokalnih medija, a desničarski politički lideri se pozivaju u popularne televizijske programe.
Iako poljske ultra desničarske partije ne stoje dobro u trenutnim anketama, njihovi lideri kažu da su ih inspirirali nedavni izborni uspjesi ovakvih grupa u drugim europskim zemljama, kao što su Jobbik u Mađarskoj i Zlatna zora u Grčkoj.

U akademskom svijetu su nacionalističke vođe ohrabrile svoje pristalice da sabotiraju najmanje dva uspješna židovska predavanja, nazivajući ih „ljevičarskim“ ili „komunističkim“.

U junu je na Univerzitetu u Wroclawu oko stotinu nacionalista prekinulo predavanje Zygmunta Baumana koji je uspio pobjeći od Holokausta i koji je izbačen iz Poljske tijekom antisemitske čistke 1968.godine. Purski kaže da su na lokalnom nivou nogometni klubovi ključni organizatori i sakupljači sredstava za ekstremiste.

VIDEO: Nacionalisti prekidaju predavanje Zygmunta Baumana


„Stvaranje takvih struktura kroz navijačke udruge i pokrete otvara mnoge mogućnosti jer imate ljude u svakom velikom poljskom gradu koji su spremni dijeliti letke, lijepiti plakate i glasati.“

Priča o bandi skinheadsa u Bialystoku neminovno vodi ka lokalnoj nogometnoj momčadi Jagiellonia i njihovom zloglasnom klubu navijača pod nazivom „Djeca Bialystoka“ čiji dobrotvorni pothvati pa čak i ime služe za prikrivanje organiziranog huliganstva.

U septembru je klub nakratko bio zabranjen nakon što su njegovi fanovi pljuvali i verbalno zlostavljali nigerijskog igrača u njihovoj momčadi. Navijači su često fotografirani kako mašu ksenofobičnim i rasističkim transparentima.

Predsjednik Jagiellonije je šogor gradonačelnika Bialystoka Tadeusza Truskolaskog. Lokalni zvaničnik koji je želio ostati anoniman zbog svoje osobne sigurnosti je rekao da ključni gradski čelnici i fan klub nogometne momčadi rade u tandemu kako bi prikupili političke poene i financijsku potporu.

U julu je grad dodijelio timu 500 hiljada dolara da bi igrači nosili promotivni logo na svojim dresovima, što je najnoviji u nizu financijskih doprinosa od strane lokalne zajednice.

Istražni izvještaj poljskog tjednika tvrdi da je unatoč brojnim nasilnim aktima „Djece Bialystoka“ njihov čelnik nekim čudom uspio izbjeći niz optužbi sve dok napadi ne bi privukli pažnju čitave nacije.

Antisemitski grafit u Bialystoku
Antisemitski grafit u Bialystoku
Kako navodi tužiteljstvo, 70 posto slučajeva koji uključuju rasističke incidente je odbačeno, međutim grad je nedavno, barem javno, poduzeo korake za rješavanje problema rasizma.

Lokalni aktivist Dulkowski kaže da je lokalno tužiteljstvo odjednom započelo nekoliko istraga, uključujući i slučaj svastike koji je odbačen uz objašnjenje da se radi o azijskom simbolu sreće.

U junu je Gradsko vijeće izdvojilo 33 hiljade dolara za promociju toleracije, a glasnogovornik Jagiellonie je obećao da će tim poduzeti mjere protiv rasističkih navijača koji posjećuju utakmice.

Ipak, čini se da „Djeca Bialystoka“ i dalje nastavljaju svoju blisku vezu sa nogometnom momčadi koja nije odgovorila na ponovljene zahtjeve za komentar. Daleko od nogometnog igrališta Humid, čečenska žrtva napada, kaže da se želi odseliti sa svojom obitelji, ali ne može.

Potencijalni novi stanodavci ga, kako kaže, optužuju za oštećivanje imovine.
XS
SM
MD
LG