Dostupni linkovi

Valesa o sindikatu koji je doprineo padu komunizma


Grafit "Solidarnost" na zidu negde u Gdanjsku u avgustu 1980. godine. Ime sindikata nastalo je tokom štrajka u Gdanjsku koji je trajao od 13. do 31. avgusta 1980.
Trideset godina nakon osnivanja poljskog sindikata Solidarnost, koji je u velikoj meri doprineo padu sovjetskog komunizma, i 30 godina nakon potpisivanja istorijskog sporazuma između komunističkog režima u Varšavi i štrajkača u Gdanjsku, njegov legendarni vođa Leh Valesa (Lech Walesa) smatra da svet ima još dosta toga da učini kako bi se prilagodio periodu nakon Hladnog rata.

Na dan 31. avgusta1980. poljska komunistička vlast prihvatila je osnivanje prvog nezavisnog sindikata na prostoru pod sovjetskom dominacijom.

"Solidarnost je stala na kraj podelama i stvorila je uslove za ujedinjenje Nemačke i Evrope, ali zadržali smo strukture nasleđene iz bivše epohe koje se i dalje moraju prilagođavati i koje se moraju reorganizovati",
rekao je Valesa.

"Međutim, kapitalizam previše gleda novac i ne vidi čoveka",
dodao je on u razgovoru za agenciju AFP.

Valesa je Evropljanima poručio da "moraju da shvate da države nacije više ne postoje" i dodao da smatra da to što svaka država još uvek ima drugačije zdravstvo, fiskalnu politiku "neće ići".

Leh Valesa i štrajkači u Gdanjsku, 31. avgusta 2010.
Prema njegovom mišljenju, Evropa se mora da nastavi sa proširenjem.

"Nema Evrope bez Turske", tvrdi Valesa.

66-godišnji Leh Valesa, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983., i dalje je vrlo aktivan u borbi za ljudska prava i demokratiju.

"I dalje ima jako puno stvari koje je vredno braniti i za koje se treba boriti",
rekao je on i pozvao odbor za dodelu Nobelovih nagrada da svoj odabir usmeri u korist "drugih potlačenih ljudi" i da se više zauzme za stvari poput ekologije.

Walesa se, kako je rekao, ne prepoznaje u sadašnjem sindikatu Solidarnost, koji broji oko 700.000 članova, a i prebacuje mu brojne stvari, poput podrške konzervativnom kandidatu Jaroslavu Kačinjskom (Jaroslaw Kaczynski) na predsedničkim izborima koji su održani ove godine, navodi Hina.

"Identifikujem se sa 30. godišnjicom tog velikog sindikata koji je brojao oko 10 miliona članova. Sadašnji nije baš velik",
kazao je Walesa i dodao da 31. avgusta neće biti prisutan na svečanostima povodom godišnjice.
XS
SM
MD
LG