Dostupni linkovi

Sahranjen poljski predsjednički par


Poljska u žalosti
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
Direktan link

Ožalošćeni Poljaci ispunili su glavni varšavski trg svijećama i cvijećem u znak sjećanja na predsjednika Leha Kačinjskog i destine visokih zvaničnika koji su poginuli u subotu u avionskoj nesreći

Poljski predsjednik Leh Kačinjski i njegova supruga Marija sahranjeni su danas katedrali u kraljevskom zamku Vavel u Krakovu.

Tijela predsjedničkog para položena su u sarkofag u kripti "srebrnih zvona" pored poljskih kraljeva, pisaca i heroja, a vjerski obred predvodio je nadbiskup krakovski kardinal Stanislav Dziviš.

Poljski predsjednik i njegova supruga poginuli su s još 94 ljudi u avionskoj nesreći 10. aprila u blizini Smolenska u Rusiji, putujući u Katin na obilježavanje 70. godišnjice sovjetskog pokolja 22.000 poljskih oficira i intelektualaca.

Pogrebnoj misi danas su prisustvovali neki svjetski čelnici, uključujući ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, javlja Reuters.

Apeli za pomirenje s Rusima

Na sahrani su do izražaja došli apeli da smrt predsjedničkog para povede ka pomirenju Poljaka i Rusa.

O pomirenju je na početku mise u bazilici svete Marije u centru Krakova govorio krakovski metropolit kardinal Stanjislav Djiviš u ime poljske katoličke crkve a u ime Poljaka i predsjednik Sejma, poljskog parlamenta, Bronjislav Komorovski koji do novih izbora obavlja funkciju šefa države.

Komorovski je podsjetio da je poljski predsjednik poginuo na putu da oda počast hiljadama strijeljanih poljskih oficira, što je bila rana koja je dugih sedam decenija trovala odnose Rusa i Poljaka

"Nije uspio više da pozove da se ta rana zacijeli. Taj njegov testament treba da ispunimo pomirenjem i zbliženjem. Nadu nam daju riječi, gestovi ruskog društva, predsjednika Medvedeva koji je ovdje sa nama u Krakovu i premijera Putina. Puno toplih riječi. To neobično cijenimo i primamo sa otvorenim srcem", kazao je Komorovski.

Misu je na ekranima izvan crkve pratilo gotovo 50.000 ljudi.

Mnogi svjetski lideri morali su u posljednji trenutak otkazati dolazak zbog oblaka vulkanskog pepela nad Evropom, među kojima američki predsjednik Barak Obama, francuski predsjednik Nikola Sarkozi i njemački kancelar Angela Merkel.

Svoj dolazak na sahranu poljskog predsjedničkog para otkazalo je 16 od 98 delegacija, među kojima je 69 trebalo da predvode šefovi država ili vlada, ili ministri.

Češki predsjednik Vaclav Klaus i predsjednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek doputovali su u Krakov automobilima.

Protesti zbog sahrane u Vavelu

Vojni avion sa tijelima predsjednika Poljske i njegove supruge jutros je iz Varšave odletio u Krakov, a stanovnici Varšave u špaliru su ispratili pogrebnu povorku na putu za aerodrom.

Odluka da predsjednički par bude sahranjen pored poljskih kraljeva i velikana i junaka poljske istorije poput Tadeuša Košćuškog ili pjesnika Adama Mickijeviča izazvalo je u Poljskoj, najviše u Krakovu, i ulične proteste, bez obzira na nacionalnu žalost.

Odluku o tome ko može da bude sahranjen u vavelskoj katedrali donose Poljska katolička crkva i krakovski mitropolit Stanjislav Điviš.

Kako bi smirili proteste, oni su se dogovorili da kripta u kojoj će predsjednik i prva dama biti položeni zajedno u kovčegu od alabastera bude simbolični grob svih katinskih žrtava - onih streljanih aprila 1940. godine i 96 putnika i članova posade koji su poginuli prošle subote kraj Smolenska.
XS
SM
MD
LG