Dostupni linkovi

Poljska srušila sovjetski ratni spomenik


Spomenik Brzegu bio je 24. sovjetski spomenik koji je srušen od marta
Spomenik Brzegu bio je 24. sovjetski spomenik koji je srušen od marta

Poljska je počela rušiti spomenik vojnicima Crvene armije iz sovjetskog doba, najnoviji u nizu spomenika koji su srušeni u srednjoj i istočnoj Evropi usred rastućeg neprijateljstva prema Rusiji i njenoj invaziji na Ukrajinu.

Radnici su počeli rušenje spomenika u gradu Brzegu na jugozapadu Poljske 24. avgusta, istog dana kada je Ukrajina obilježila šest mjeseci otkako je Rusija započela svoju invaziju.

Rafal Leskiewicz, čelnik poljskog državnog istorijskog instituta, rekao je za Asošijeted pres da je u martu, kada je donesena odluka o uklanjanju svih preostalih spomenika, a da ih je još 60 u cijeloj zemlji.

Spomenik Brzegu je 24. srušen od marta.

Poljska je bila jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine u odbrani od ruske invazije.

Varšava je poslala oružje, pomoć i humanitarnu pomoć, a Poljska je primila više ukrajinskih izbjeglica nego bilo koja druga zemlja, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Do rušenja je došlo dan nakon što je Letonija počela da demontira sličan spomenik iz sovjetskog doba u glavnom gradu Rigi. Novinski izvještaji navode da je nekoliko ljudi uhapšeno tokom malog protesta protiv rušenja.

Moskva je dugo smatrala da je sovjetski poraz nacističkih snaga u baltičkim zemljama oslobođenje, ali Latvijci, Estonci i Litvanci su se dugo zauzdavali opisom, rekavši da je to bio samo početak brutalne okupacije koja se završila tek raspadom Sovjetskog Saveza 1991.

Etnički Rusi čine oko 25 posto stanovništva Letonije.

Estonska vlada je prošle sedmice također počela uklanjanje sovjetskog spomenika iz Drugog svjetskog rata iz grada blizu ruske granice.

Prenosi AP, Delfi, dpa

XS
SM
MD
LG