Dostupni linkovi

Poljska će dobijene raketne bacače HIMARS postaviti kod ruske granice


Domet raketnog bacača HIMARS je 80 kilometara. Na fotografiji HIMARS na jednoj od vojnih vježbi američke vojske.
Domet raketnog bacača HIMARS je 80 kilometara. Na fotografiji HIMARS na jednoj od vojnih vježbi američke vojske.

Poljska je primila prvu pošiljku raketnih bacača HIMARS američke proizvodnje, koje planira postaviti blizu granice s Rusijom, rekao je poljski ministar odbrane.

"Ovo će se oružje postaviti na sjeveroistoku naše zemlje (...), njegov će zadatak biti odvratiti agresora", rekao je Mariusz Blaszczak novinarima.

Ministarstvo je u martu izvijestilo da će ovim sistemima dugog dometa opremiti vojnu jedinicu stacioniranu u Olsztynu, oko 80 km od granice s ruskom enklavom Kalinjingradom.

Kako je rekao Blaszczak, HIMARS će "osnažiti poljsku vojsku na istočnom krilu zemlje i Sjevernoatlantskog saveza".

Poljska, koja graniči s Ukrajinom koju snažno podržava, 2019. je dogovorila nabavku 20 sustava HIMARS, a sada je primila njihovu prvu isporuku. Varšava kaže da pregovara sa Sjedinjenim Državama o znatno većem broju komada tog oružja.

"Američki Kongres je odobrio prodaju gotovo 500 raketnih bacača Poljskoj. Biće dopremljeni Poljskoj čim prije bude moguće", rekao je Blaszczak u ponedjeljak, 15. maja.

"Želimo da se HIMARS-i proizvode u Poljskoj, što ćemo nastojati osigurati u okviru novog ugovora o kojemu upravo pregovaramo. To smo postavili za zadatak", dodao je.

Poljska je najavila veliko povećanje odbrambenog budžeta, do 4 posto BDP-a, a premijer je rekao da se zemlja mora "čim prije" naoružati u prilikama ruske invazije na Ukrajinu.

HIMARS je visokotehnološki raketni lanser male težine na točkovima, što mu daje veću agilnost i manevarske sposobnosti na ratištu. Svaka jedinica može nositi šest GPS-om vođenih raketa, ponovno punjenje moguće je za oko jedne minute, a iziskuje mali broj članova osoblja. Domet raketa iz ovog sistema je oko 80 kilometara.

XS
SM
MD
LG