Dostupni linkovi

Poljska energetska grupa saopštila da je Rusija prekinula isporuke nafte


Poljska je na ruti severnog kraka naftovoda "Družba". Na fotografiji: radnik u rafineriji nafte u mestu Plok.
Poljska je na ruti severnog kraka naftovoda "Družba". Na fotografiji: radnik u rafineriji nafte u mestu Plok.

Poljska energetska grupa PKN Orlen saopštila je 25. februara da je Rusija prekinula isporuke sirove nafte naftovodom "Družba" iako je ugovor o snabdevanju još na snazi, prenela je agencija AFP.

Ruska sirova nafta, kako je navedeno, činila je 10 odsto ukupnih potreba poljske energetske kompanije.

"Ruska strana je zaustavila isporuke kroz naftovod Družba prema Poljskoj“, navodi se u saopštenju poljske kompanije AFP-u.

Kompanija je saopštila da potez Rusije neće uticati na snabdevanje potrošača u Poljskoj, kao i da će se nafta ubuduće dopremati isključivo morskim putem.

Do sad, PKN Orlen je uvozio oko 10 odsto svojih potreba preko ruskog naftovoda "Družba", dok je ostatak dopreman morskim putem iz drugih izvora.

Potez Rusije dolazi dan nakon što je Evropska unija (EU) dogovorila novi paket sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Poljska je prošle godine saopštila da ima "radikalan plan" da prekine sav uvoz iz Rusije do kraja 2022. godine.

Međutim, zamenik ministra za državnu imovinu Mači (Maciej) Malecki je izjavio u parlamentu da Poljska i dalje ima validan ugovor sa ruskom kompanijom Tatnjeft (Tatneft).

Ugovorom je bila dogovorena isporuka 200.000 tona nafte iz Rusije na mesečnom nivou.

Poslednjih godina Poljska je u velikoj meri diverzifikovala svoje snabdevanje naftom i gasom, a prema rečima Maleckog, dogovor sa Tatnjeftom bio je "jedini" energetski ugovor sa Rusijom.

"Družba" (Prijateljstvo) je najduži naftovod na svetu i jedan od najvećih. Njime se nafta transportuje dužinom od oko 4.000 kilometara od Tatarstana, republike na istoku do Evrope.

Izgrađen je 1964. godine za vreme Hladnog rata kako bi tadašnji Sovjetski Savez snabdevao naftom svoje saveznike u komunističkom bloku.

XS
SM
MD
LG