Dostupni linkovi

EU odobrila deseti paket sankcija Rusiji na godišnjicu invazije


Figura koja prikazuje ruskog predsjednika Vladimira Putina napravljena je za godišnji karneval u njemačkom gradu Mainzu 14. februara 2023.
Figura koja prikazuje ruskog predsjednika Vladimira Putina napravljena je za godišnji karneval u njemačkom gradu Mainzu 14. februara 2023.

Evropska unija odobrila je deseti paket sankcija Rusiji na godišnjicu invazije ove zemlje na Ukrajinu, saopšteno je iz kancelarije švedskog predsjedavanja EU.

"Zajedno, zemlje članice EU uvele su najsnažnije i najdalekosežnije sankcije ikada kako bi pomogle Ukrajini da pobijedi u ratu", objavilo je švedsko predsjedništvo EU na Twitteru.

"EU je ujedinjena sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu, koliko god bude potrebno.

Paket uključuje stroža ograničenja izvoza robe dvostruke namjene, kao i mjere protiv subjekata koji podržavaju rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje koristi Rusija.

EU kaže da deseti paket sankcija cilja otežavanje finansiranje rata, te da izgladne Rusiju od tehnološke opreme i rezervnih dijelova za oružje koje se koristi protiv Ukrajine.

Mjere također imaju za cilj stavljanje na crnu listu više pojedinaca, uključujući one koje Zapad kaže da su ruski propagandisti, one koje Kijev smatra odgovornim za deportaciju ukrajinske djece u Rusiju i one koji su uključeni u proizvodnju iranskih dronova raspoređenih na prvoj liniji.

Paket je takođe osmišljen tako da još više banaka, uključujući privatnu Alfa-banku i onlajn banku Tinkoff, odvoji od globalnog sistema SWIFT i da smanji trgovinu između EU i Rusije za više od deset milijardi eura.

Dogovor oko novih sankcija trajao je tri dana jer se zemlje članice nisu mogle dogovoriti, a Poljska je odbila zahtjev Italije za novim blažim ograničenjima na uvoz gume.

Sve zemlje članice Evropske unije moraju se složiti sa sankcijama kako bi one bile usvojene.

Do sada je EU uvela niz sankcija. Među njima je zamrzavanje imovina pojedincima, stavljanje na crnu listu brojnih osoba, suspenzija viza, bankama, zabrana transakcija za banke, zabrana emitovanja za medije, embargo na uvoz uglja i nafte iz mora, zabrana izvoza raznih roba i druge.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu prije tačno godinu dana. Od tada su poginule na hiljade ljudi, milioni su raseljeni, gradovi su uništeni. Brojne države širom svijeta uvele su sankcije za Rusiju, obustavili poslovanja sa pojedincima i kompanijama.

Izvor: Reuters

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG