Dostupni linkovi

U Poljskoj zapaljen centar za kovid vakcinaciju


Prolaznici sa maskama na ulicama Varšave, 2021.
Prolaznici sa maskama na ulicama Varšave, 2021.

Nepoznati počinioci zapalili su u noći sa 1. na 2. avgust u Zamošću na jugoistoku Poljske mobilni centar za vakcinaciju protiv kovida-19 i podmetnuli požar u sedište lokalne sanitarne inspekcije.

"Ponovo se ove noći dogodio banditski napad u Zamošću gde su zapalili državnu sanitarno-epidemiološku stanicu i centar za vakcinaciju. Vakcinacija je ta brana, barijera pred kovidom-19. Neuobičajeno strogo ćemo pristupati takvim napadima", kazao je u ponedeljak poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Na konferenciji za novinare sa šefom poljske policije Jaroslavom Simčikom premijer Moravjecki najavio je nula tolerancije, krivično gonjenje i surove kazne u svim nasilnim napadima protivnika vakcinacije, koji su u Poljskoj učestali poslednjih dana.

"Već nakon napada u Grodjisku Mazovjeckom svim regionalnim komandama policije naredjeno je pojačaju obezbedjenje centara za vakcinaciju", kazao je šef poljske policije.

Krajem jula u Gdinji na severu Poljske poljski protivnici vakcinacije napali su autobus koji služi kao mobilni centar za vakcinaciju.

Nekoliko dana ranije u Grodjisku Mazovjeckom u Centralnoj Poljskoj dve osobe su povredjene kada su protivnici vakcina napali osoblje lokalnog centra za vakcinaciju i ljude koji su došli da se vakcinišu i upustili se u tuču sa obezbeđenjem, prenosi Beta.

Napade na centre za vakcinaciju u Poljskoj predvodi antivakcinaški pokret Poljske žute košulje koji tvrdi da se bori za slobodu svih Poljaka od vakcina ali i od poreza.

Pre nedelju dana pokušali su da ometu konferenciju za novinare poljskog ministra zdravlja Adama Njedjelskog.

XS
SM
MD
LG