Dostupni linkovi

Poljska poziva NATO da ojača svoje snage na 'istočnom krilu'


Pripadnici 82. vazdušno-desantne divizije američke vojske pripremaju se za slanje u Poljsku iz Fort Bragga, Sjeverna Karolina, 14. februar 2022.
Pripadnici 82. vazdušno-desantne divizije američke vojske pripremaju se za slanje u Poljsku iz Fort Bragga, Sjeverna Karolina, 14. februar 2022.

Poljska vlada pozvala je NATO da pojača svoje snage na istoku nakon što su ruske snage potresle ukrajinske gradove rano ujutro u četvrtak (24. februar) u raketnim napadima usmjerenim na aerodrome i vojnu infrastrukturu.

"Sada je vrijeme da se ojača istočni bok NATO-a. Očekujemo da se takve odluke donesu", rekao je portparol vlade Piotr Muller, 24. februara.

Muller je kazao da će poljska diplomatska predstavništva u Ukrajini ostati otvorena "što je duže moguće".

NATO je počeo sa slanjem dodatnih trupe na svoj istočni bok nakon prethodne ruske invazije na Ukrajinu 2014. godine, kada je zauzela ukrajinsko poluostrvo Krim.

Moskva od tada podržava separatiste na istoku Ukrajine u krvavom ratu protiv vlade u Kijevu.

Prije napada na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin je ove sedmice objavio da priznaje dvije separatističke oblasti kao nezavisne države - Donjeck i Lugansk - što je potez koji su osudili Zapad i UN.

Američki predsjednik Joe Biden naredio je 11. februara slanje dodatnih 3.000 američkih vojnika u NATO saveznu državu Poljsku.

U saopštenju Pentagona se navodi da će se vojnici pridružiti oko 1.700 vojnika koji su stigli u Poljsku početkom mjeseca.

"Ovih 5.000 dodatnog osoblja čine veoma mobilne i fleksibilne snage, sposobne za više misija. Oni su raspoređeni da umire naše NATO saveznike, odvrate svaku potencijalnu agresiju protiv istočnog krila NATO-a, treniraju sa snagama zemlje domaćina i doprinesu širok spektar nepredviđenih situacija", navodi se u saopštenju Pentagona.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG