Dostupni linkovi

Evropski sud pravde presudio da EU može usloviti države članice vladavinom prava


Evropski sud pravde

Evropski sud pravde je presudio da Evropska unija (EU) može da uskrati finansiranje državama članicama koje ne podržavaju vladavinu prava.

Ova odluka dolazi nakon što su Mađarska i Poljska tužile EU osporavajući mehanizam uslovljavanja za isplatu sredstava iz fonda za oporavak od pandemije EU.

Presudom će biti pogođene upravo ove dve zemlje, jer EU smatra da one ne poštuju načela vladavine prava.

Presuda Evropskog suda pravde, koja je konačna, pruža dovoljno pravnog i političkog pokrića Evropskoj komisiji (EK), da uskrati pomoć Poljskoj i Mađarksoj.

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen (fan der Lajen) je pozdravila odluku suda i naglasila da će EK sada pažljivo analizirati obrazloženje presuda i njihov mogući uticaj na dalje korake koje će se preduzimati u skladu sa Uredbom.

"Uzimajući u obzir ove presude, u narednim nedeljama ćemo usvojiti smernice koje će dalje razjasniti kako primenjujemo mehanizam u praksi. Obećala sam da nijedan slučaj neće biti izgubljen. I održala sam to obećanje", izjavila je predsednica EK u reakciji na presudu.

Prošle godine je Evropska unija, počela da uskraćuje finansijska sredstva za oporavak od pandemije COVID-19, Poljskoj i Mađarskoj, zbog nedovoljnog poštovanja načelnih principa u vladavini prava.

EU i većina vlada na njenom zapadu zabrinuti su zbog pravnih promjena u Poljskoj i Mađarskoj za koje smatraju da narušavaju vladavinu prava, slabe nezavisnost sudstva i krše ljudska prava. Posebno su zabrinuti zbog nastojanja Varšave da potvrdi primat poljskog zakona nad pravnim i sudskim odlukama Evropske unije.

Evropski parliament (EP) koji se najviše zalagao sa implemntaciju mehanizma uslovljavanja, je pozdravio odluku Evropskog suda pravde.

Predsednica EP, Roberta Metsola je saopštila da ova institucija očekuje da Evropska komisija odmah primeni mehanizam uslovaljavanja finansijskih sredstava sa vladavinom prava.

"Vladavina prava nije predmet pregovora", Navela je Metsola.

"EU nije bankomat", saopštli su evropski narodnjaci čiji je donedavno bio član i Fidezs – partija mađarskog premijera Viktora Orbana.

Fidesz se u martu prošle godine povukao iz ove politčke grupacije – koja je inače najveća u Evropskom parlamentu, nakon što njeni članovi ubedljivom većinom izglasali izmene u pravilniku kojima se dozvoljava isključivanje politčkih stranaka koje su deo ove grupe čime je otvoren put da se izbaci partija Fidezs.

Ako EK odluči da aktivira mehanizam, biće ovo prvi put u istoriji da evropske institucije ukidaju finasijsku pomoć državama članicama zbog zabrinutosti oko stanja sa vladavinom prava.

XS
SM
MD
LG