Dostupni linkovi

Migranti na granici Bjelorusije potisnuti nazad nakon pokušaja da uđu u Poljsku


Migranti ispred transportno-logističkog centra Bruzgi na bjelorusko-poljskoj granici u regiji Grodno, Bjelorusija 20. novembra 2021.
Migranti ispred transportno-logističkog centra Bruzgi na bjelorusko-poljskoj granici u regiji Grodno, Bjelorusija 20. novembra 2021.

Nekoliko grupa migranata koji su pokušavali da probiju granicu između Bjelorusije i Poljske uspješno je potisnuto nazad, rekli su poljski granični zvaničnici 20. novembra.

Pokušaji su se dogodili kasno 19. novembra u vrijeme pada broja migranata koji su pokušavali silom probiti put u Poljsku iz Bjelorusije.

"Stranci su bili agresivni. Bacali su kamenje i vatromete i koristili suzavac", navodi se u saopštenju policije i dodaje da je najveću grupu činilo 200 stranaca.

Poljska policija je saopštila da su tokom jednog pokušaja prelaska u blizini sela Starzyna, bjeloruski vojnici bacili kamenje na poljske graničare, policajce i vojnike, što je rezultiralo oštećenjem policijskih automobila.

Evropska unija optužuje bjeloruskog autoritarnog vladara Aleksandra Lukašenku da je dovezao migrante i odveo ih do granica država članica Poljske, Latvije i Litvanije kako bi uzvratio na sankcije koje je blok uveo zbog sveobuhvatnog gušenja od prošlogodišnjih spornih predsjedničkih izbora.

Bjelorusija poriče da je podstakla krizu. U razgovoru za BBC 19. novembra, Lukašenko je rekao da je "apsolutno moguće" da su njegove snage pomogle ljudima da pređu u EU, ali je porekao da je pozvao hiljade migranata uglavnom sa Bliskog istoka u Bjelorusiju kako bi izazvao graničnu krizu.

Poljski zvaničnici rekli su da su 19. novembra zabilježili ukupno 195 pokušaja ilegalnog prelaska granice, u odnosu na 250 18. novembra i 501 dan ranije, iako je Varšava upozorila da je migrantska kriza daleko od kraja.

"Moramo se pripremiti na činjenicu da će se ovaj problem nastaviti mjesecima. Ne sumnjam da će to biti slučaj", rekao je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak za komercijalnu radio stanicu RMF FM.

"Sada su migrantske i bjeloruske službe preuzele malo novi metod... Manje grupe ljudi pokušavaju da pređu granicu na mnogim mestima", rekao je on.

Dodao je da "nema sumnje da ove napade režiraju bjeloruske službe".

Poljski premijer Mateusz Morawiecki posjetit će Litvaniju, Latviju i Estoniju 21. novembra kako bi razgovarali o krizi, rekao je portparol vlade 20. novembra.

XS
SM
MD
LG