Dostupni linkovi

UN: Minsk i Varšava da se pozabave užasnom situacijom sa izbjeglicama


Izbjeglice i migranti na bjeloruskoj strani granice sa Poljskom, 8. novembar 2021.

Bjelorusija i Poljska guraju izbjeglice naprijed-nazad preko svoje granice i ostavljaju im malo hrane, čiste vode ili skloništa, saopštila je u utorak, 21. decembra, Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava, pozivajući obje zemlje da se "pozabave ovom užasnom situacijom".

Izbjeglice i migranti koje je tim UN za ljudska prava intervjuisao tokom posjete Poljskoj od 29. novembra do 3. decembra rekli su da su pretrpjeli nasilje ili prijetnje u Bjelorusiji i da su ostali gladni i promrzli, izjavila je portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Elizabet Trosel.

"Intervjuisani su opisali strašne uslove sa obje strane granice, bez ili sa ograničenim pristupom hrani, čistoj vodi i skloništu, često usred niskih temperatura", rekla je ona novinarima.

Većina je rekla da su ih, dok su bili u Bjelorusiji, tukli ili su im prijetili pripadnici snaga bezbjednosti, za koje su neke izbjeglice kažu da su takođe zahtjevale "iznuđivačke sume" za hranu i vodu i tjerale ih da pređu granicu.

Hiljade migranata i izbjeglica je zaglavljeno na istočnoj granici Evropske unije.

Poljska i EU optužuju Aleksandra Lukašenka da je podsticao migrante da putuju u Bjelorusiju i ilegalno pređu granicu kao osvetu za sankcije uvedene Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

Bjelorusija to negira i kaže da je EU kriva za humanitarnu krizu na granici.

Poljska tvrdi da su migranti i izbjeglice odgovornost Bjelorusije i da su njene ponude humanitarne pomoći odbijene.

Troselova je istakla da su mnogi migranti i izbjeglice koje je intervjuisao tim UN-a prešli granicu više puta u oba smjera zbog "ponavljanja prakse dvije zemlje da guraju ljude do ili preko granice".

Neki od njih su se sedmicama krili od bezbjednosnih snaga u šumi duž granice, a jedan od migranata je 26 puta pokušao da pređe iz Bjelorusije u Poljsku.

Kancelarija UN za ljudska prava, koja je saopštila da Bjelorusija nije prihvatila njen zahtjev za posjetu, pozvala je obje zemlje da "obezbijede da ljudska prava izbjeglica i migranata budu u centru njihovih akcija", prenosi agencija Rojters.

Migracije kao globalna revolucija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

XS
SM
MD
LG