Dostupni linkovi

Poljska počela izgradnju zida na granici sa Belorusijom


Poljska je počela izgradnju zida u vreme kada evropske države diskutuju o jačanju zaštite spoljnih granica, 27. januar 2022.
Poljska je počela izgradnju zida u vreme kada evropske države diskutuju o jačanju zaštite spoljnih granica, 27. januar 2022.

Poljska je počela izgradnju zida na istočnoj granici sa Belorusijom kako bi sprečila ilegalni ulazak migranata i izbeglica na teritoriju Evropske unije.

Metalni zid visine 5,5 metara, sa bodljikavom žicom na vrhu, koštaće više od 350 miliona evra i protezaće se duž 180 kilometara kopnenog dela granice sa Belorusijom, koju čini i reka Bug.

Dve građevinske kompanije gradiće zid danonoćno, a radovi bi trebalo da budu završeni do juna.

Poljska je počela izgradnju zida u vreme kada evropske države diskutuju o jačanju zaštite spoljnih granica i o propisima za vraćanje u zemlje porekla migranata i izbeglica koji nemaju dozvolu za ostanak u EU.

Kritičari navode da zid neće zaustaviti ljude, kao i da će naneti štetu Bjalovješkoj šumi, jednoj od poslednjih netaknutih šuma u Evropi.

Dolazak hiljada izbeglica i migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike na šumovitu granicu Poljske i Litvanije sa Belorusijom počeo je letos i doveo do sukoba sa poljskim stražarima.

Poljska je potom na granicu sa Belorusijom postavila žilet-žicu i povećala broj stražara.

Evropska unija je optužila Belorusiju da je namerno slala migrante na granicu sa ciljem destablizacije tog bloka 27 država, sveteći se za sankcije uvedene beloruskim zvaničnicima zbog represije nad protivnicima vlasti posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine.

Vodeni topovi na granici Poljske sa Belorusijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

XS
SM
MD
LG