Dostupni linkovi

Ministri EU traže jačanje granica zbog migranata


Izbeglice kod kampa u blizini granice Belorusije i Poljske, 14. novembar 2021.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije koje su se našle pod pritiskom migracija zatražile su 21. januara više akcija za jačanje i zaštitu spoljnih granica bloka.

Ministri zemalja EU, Grčke, Poljske, Italije, Austrije i Francuske, koja trenutno predsedava EU, učestvovali su na konferenciji o bezbednosti granica u Viljnusu sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson.

Oni su naveli da bi jačanje granica EU i suzbijanje krijumčara ljudi zaštitili građane EU i živote migranata i izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike koji preko opasnih ruta pokušavaju da stignu do Evrope.

"Moramo da zaštitimo naše granice i moramo da zaštitimo naš narod", rekla je Johanson.

Ona je dodala da pre svega treba "sprečiti ljude koji beže od siromaštva i sukoba u svojim zemljama da krenu na put", ali i poštovati pravo na azil.

"Ne treba da čekamo da migranti stignu na naše granice. Moramo da reagujemo ranije", rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove, ističući da preventivne akcije moraju da poštuju prava pojedinaca da traže azil.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski pozvao je na izmene zakona EU o migracijama.

TV Liberty: Godine migrantske krize na Zapadnom Balkanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:57 0:00

Poljska i baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija suočene su sa prilivom migranata na svojim granicama koji pokušavaju da uđu u EU iz Belorusije.

EU je optužila predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao krizu tako što je ohrabrivao migrante da dodju u zemlju, a zatim ih dovodio na granicu EU u znak odmazde zbog sankcija Brisela.

XS
SM
MD
LG