Dostupni linkovi

Politika ili zdravlje uoči nikšićkih izbora


Dok Crna Gora bilježi stalan porast hospitalizovanih i umrlih od COVID-a 19, Vlada ne pooštrava mjere.

Takođe, i pored nepovoljne epidemiološke situacije, za samo deset dana (14.marta) u Nikšiću će biti održani izbori. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo (IZJ), u tom gradu je inficirano 1.167 osoba, što je nakon Podgorice najveći broj u državi.

Odgađanje pooštravanja epidemioloških mjera u trenutku kada raste broj novoinficiranih i preminulih pokazatelj je da je nadležnima ipak na prvom mjestu politika a ne zdravlje nacije, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Boris Raonić iz Građanske alijanse.

Da se zalaže za pooštravanje mjera prethodno je 3. marta izjavila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović ističući da se ona i epidemiolozi Instituta za javno zdravlje (IJZ) zalažu za uvođenje blokade, odnosno najstrožih mjera u borbi protiv epidemije.

Istog dana premijer Zdravko Krivokapić je u obraćanju građanima saopštio da Vlada neće pooštravati mjere u narednih deset dana i pored konstatacije o zabrinjavajućoj situaciji i zdravstvenom sistemu na granici izdržljivosti.

Za razliku od premijera, crnogorski predsjednik Milo Đukanović je 2. marta kada je broj preminulih od COVID-a premašio 1.000, zatražio oštrije mjere, uključujući i zabranu ulaska u zemlju bez odgovarajućih testova.

Slično bilo i prošle godine

Komentarišući odluku da će postojeće mjere ostati na snazi i narednih deset dana, što se poklapa sa održavanjem lokalnih izbora u Nikšiću, Raonić podsjeća na sličnu situacije pred avgustovske izbore prošle godine.

„Ne mogu da shvatim reakcije ljudi koji donose odluke u Crnoj Gori. Izgleda da im je politika važnija od svega, a taj scenario, samo sa promijenjenim pozicijama u vlasti i opoziciji smo već vidjeli i uoči parlamentarnih izbora prošle godine“, kaže Raonić.

Parlamentarni izbori su održani 30. avgusta, kada je broj inficiranih bio deset puta manji (729), odlukom tada vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koja je nakon njih prešla u opoziciju.

„I tada su se kao i sada politički interesi stavljali u prvi, a zdravstveni u drugi plan“, kaže Boris Raonić za RSE.

Nakon tih izbora počeo je da raste broj novooboljelih.

To su prvi izbori nakon parlamentarnih na kojima je DPS poslije tri decenije izgubila vlast na državnom nivou. Dok DPS sada pokušava da zadrži vlast u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, aktuelna vlast želi da potvrdi pobjedu sa državnih, parlamentarnih izbora i u ovom gradu.

Nikšić je inače rodni grad lidera DPS-a i predsjednika države Mila Đukanovića ali i jako uporište Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja podržava stranke koje su sada na vlasti.

Prebacivanje odgovornosti

Pogoršanje epidemiološke situacije izaziva oštru polemiku između predstavnika vlasti i opozicije koji se spore ko je odgovoran za visoku smrtnost građana Crne Gore, koja je u februaru 70 odsto povećana u odnosu na januar.

Tako je savjetnik premijera za vanjsku politiku Srećko Crnogorac na svom profilu na Fejsbuku napisao da je DPS “planskom inertnošću (u nabavci vakcina) s predumišljajem prouzrokovala smrt stotina nedužnih građana”.

Iz sada opozicione DPS za sada nijesu reagovali na te optužbe savjetnika premijera Krivokapića. DPS je do avgustovskih izbora kontrolisala sve zdravstveno epidemiološke službe u borbi protiv širenja virusa, a u tehničkom smislu do izbora nove Vlade 4. decembra.

Funkcioner DPS Jefto Eraković je 3. marta na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo ocijenio da je upravo aktuelna vlast odgovorna za katastrofalnu epidemiološku situaciju.

„Vlada je odgovorna jer je odlučila da neko bude iznad onoga što nalaže struka i da ne uvede mjere kako bi se epidemija obuzdala“, ustvrdio je Eraković.

On je povukao paralelu sa Kinom.

„Kina koja ima milijardu i 400 miliona stanovnika ima oko 90.000 Kovid slučajeva a Crna Gora ima 80.000 na 650.000 stanovnika. To je nedopustivo“, ocjenjuje Eraković.

Boris Raonić iz Građanske alijanse kaže da se i vlast i opozicija međusobno optužuju dok epidemiološka situacija postaje dramatična.

„Njima to izgleda nije dovoljno nego se međusobno optužuju i to koristeći najdrastičniji rječnik poput optužbi za smrt građana. Istovremeno ni jedni ni drugi ne rade ono što im je posao u ovom trenutku, a to je da doprinesu zaustavljanju zahuktale epidemije“, zaključuje Raonić.

SDP traži ostavku ministarke zdravlja

Draginja Vuksanović iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) je saopštila da Vlada i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nijesu sposobni da obuzdaju epidemiju i da zbog toga moraju da podnesu ostavku.

„Situacija je dramatična jer imamo najveći broj zaraženih u regionu, mjere se ne poštuju, otvorili ste granice za strance zbog izbora u Nikšiću gdje sada vršljaju državljani Srbije i Republike Srpske a crnogorskim građanima ste uveli policijski čas“, rekla je Vuksanović.

Od kada su raspisani izbori u Nikšiću je zabilježeno više incidenata, a više građana iz susjednih zemalja koji su bili bez adekvatno prijavljenog boravka protjerani su i zabranjen im je ulazak u Crnu Goru do maja.

Prema aktuelnim epidemiološkim mjerama, crnogorske granice su otvorene za sve zemlje regiona, a postoji zabrana izlaska iz devet crnogorskih opština.

XS
SM
MD
LG