Dostupni linkovi

Političke igre u BiH: Šta su dogovorili Dodik i Lagumdžija


Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, ilustrativna fotografija
Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, ilustrativna fotografija
Iako je bilo najavljeno, Parlament BiH u utorak nije raspravljao o smjeni ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije. Da se ova tačka skine sa dnevnog reda insistirali su isti oni koji traže Lagumdžijinu smjenu - Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Međutim, smijenjen je SDP-ovac Denis Bećirević sa mjesta zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Analitičari smatraju da je jasno da su na pomolu nove koalicije na državnom nivou, te da su bh. političari još jednom pokazali kako su im vlastiti interesi ipak na prvom mjestu. Dva državna ministra iz reda SDA dan ranije su smijenjena i, kako sada stvari stoje, nova većina na nivou BiH biće pravljena bez Stranke demokratske akcije.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine i danas dramski program u nekoliko činova. A nakon odigrane predstave, nikom nije jasno ko čini političku većinu na nivou države. No, to više nije novost u Bosni i Hercegovini. Tako je bezmalo od održavanja opštih izbora 2010. godine.

Vijeću ministara je trebalo više od godinu da bude oformljeno, a od tada se suočava sa smjenama i prekompozicijama, a sve uz dogovor lidera nekoliko političkih partija. Od juče zvanično Vijeće ministara je ostalo bez dva ministra, onih iz SDA, a treći ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija u utorak je izbjegao smjenu, i to zahvaljujući onima koji su je inicirali - Savezu nezavisnih socijaldemokrata.

Milorad Živković
Milorad Živković
Milorad Živković iz ove partije objašnjava zbog čega su sa današnjeg zasjedanja povukli prijedlog da ministar vanjskih poslova bude smijenjen:

"Ponude koje smo danas imali na stolu opredijelile su naš stav da povučemo tačku dnevnog reda o smjeni ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, što ne znači da bilo kakvo partnerstvo u BiH postoji, jer postoji samo ekonomski i nacionalni interes."

O kakvim ponudama je riječ, Živković nije želio otkriti:

“Stvari koje će dešavati u narednih nekoliko mjeseci daće odgovor na ovo pitanje. Svako sadašnje opredjeljenje u vezi sa time bilo bi otkrivanje nečega za što mislim da trenutno nije vrijeme.“

No, za Stranku demokratske akcije stvari su jasne: lider SDP-a postigao je dogovor sa strankama iz Republike Srpske. Asim Sarajlić iz SDA za RSE kaže: “Objelodaniće se vrlo brzo razlozi zbog čega danas Dodik povlači inicijativu o smjeni Lagumdžije. Iza toga sigurno stoje neki krupni razlozi, i finansijski i ekonomski, a bojim se i po državu neki puno opasniji.”

Za kolumnisticu Martinu Mlinarević Soptu su današnja zbivanja u bh. parlamentu očekivana. Riječ je o nastavku prljavih političkih igara, kaže ona, i analizira ko će biti gubitnici, a ko dobitnici u najnovijem prekomponovanju vlasti u BiH.

„Gospodin Tihić je izvisio onako kako se sam ponašao u nekim drugim, ranijim igrama, da bi sad ispao samo naivni Dodikov i Čovićev otirač, a Lagumdžija ga je, moramo priznati, izradio planski savršeno. Ono što je meni paradoks svih paradoksa jeste činjenica da se oni ovih jednadžbi igraju s tim foteljama kao da apsolutno nikom ne odgovaraju. Mi samo možemo, zapravo, nagađati šta je tko od njih kome obećao zauzvrat i šta će jedan drugome učiniti i možemo kao u kakvom napetom trileru čekati nastavak. Ali, s obzirom na njihove kvalitete kao kadrova i ljudi, ja bih rekla da se više radi o jednoj niskobudžetnoj sapunici sa trećerazrednim glumcima.“

Razočaravajuća inferiornost građana

Riječ je o velikom političkom pogađanju, kaže novinar Vlastimir Mijović. Političari u BiH konačno su rekli da su postupili u skladu sa svojim interesima, i već sada je jasno ko će činiti novu parlamentarnu većinu, dodaje on.

„Ljudi su procijenili da jedni sa drugima, uhvaćeni pod ruku, mogu iz toga da izvuku najviše koristi. Dakle, očigledna je činjenica da neku novu vlast čini osovina HDZ - SNSD i SDP, da će u toj vlasti biti SBB kao glavni partner SDP-a, da će biti SDS kao glavni partner SNSD-a i da će Ljubićeva ’devedestka’ biti partner HDZ-a.“

Novinar Eldin Hadžović odgovara na pitanje mogu li ovako formirane parlamentarne većine konačno početi da rade na sređivanju političke krize u zemlji:

Eldin Hadžović (foto: Marjola Rukaj)
Eldin Hadžović (foto: Marjola Rukaj)
Sudeći po dosadašnjem učinku domaćih političara, ne bih se više pozivao na njihovu principijelnost niti bih tražio ikakvu principijelnost u ovome što oni rade, a samim tim ne bih očekivao od njih ni prevelike rezultate u narednih godinu i po, dvije, koliko je ostalo do narednih općih izbora u BiH. Posljednja dešavanja u državnom parlamentu pokazuju da je na neki način oformljena koalicija između Dodika, Čovića i Lagumdžije. Prema mojim informacijama, koje zaista nisam uspio potvrditi, sporazum između Lagumdžije i Dodika podrazumijeva smjenu Denisa Bećirovića, a ostanak Zlatka Lagumdžije na mjestu ministra vanjskih poslova.“

Dugu blokadu vlasti i nemogućnost političara da se dogovore plaćali su i dalje će plaćati građani, dodaje Vlastimir Mijović:

„Nemamo razvijen sistem uticaja građana na rad onih koje su izabrali. Po svijetu se to radi drugačije, po svijetu svakodnevno imamo demonstracije, imamo peticije, imamo jako aktivne i masovne nevladine organizacije. Svjetska je praksa da samo pod pritiskom svojh birača vlast radi ono što je u interesu tih birača. I to ono što je ključno i što treba da se dogodi ovdje kod nas, a ne samo u nekom polupasivnom obliku da glasači na svakim izborima glasaju za neke druge, kažnjavajući tako one koji su radili loše.“

Vlast u BiH ne funkcioniše normalno već dvije godine, koje su, prema svim analizama i ocjenama, nepovratno izgubljene, naročito kada je riječ o euroatlantskim integracijama. Martinu Milinarević Soptu više od političara ljuti indiferentnost građana:

„Nekako mi nije jasno zašto i kako, dokad ćemo odmahivati rukom i praviti se da sve ovo ne vidimo. Znači potrošili smo dvije, tri, četiri zadnje godine, potrošićemo i ove naredne koje dolaze. Apsolutno ne znam čemu ovo vodi. Već sam jednom rekla - sa nama ovakvima, našim političarima je sjajno“, zaključuje Sopta.
XS
SM
MD
LG