Dostupni linkovi

Parlament BiH smijenio ministre iz redova SDA


Zgrada Parlamenta BiH, foto: Midhat Poturović
Zgrada Parlamenta BiH, foto: Midhat Poturović
Dom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine podržao je prijedlog za smjenu ministara obrane i sigurnosti Muhameda Ibrahimovića i Sadika Ahmetovića, te doministra financija Fuada Kasumovića, koje je na te dužnosti postavila Stranka demokratske akcije. Odlučujući po zahtjevu što ga je predsjednik Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u parlamentarnu proceduru uputio još u julu, za smjenu je glasalo osam zastupnika, a protiv ih je bilo sedam.

Ishod ovog glasanja, prema prvim ocjenama, mogao bi značiti i uspostavu nove vladajuće koalicije iz koje bi SDA bila izbačena, a u njoj bi sudjelovao SDP u suradnji sa Savezom za bolju budućnost.

To će, međutim, zavisiti i o ishodu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, koji je u utorak trebao odlučivati o tome hoće li na zahtjev stranaka iz Republike Srpske sa dužnosti ministra vanjskih poslova biti smijenjen predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, te hoće li biti potvrđena smjena Denisa Bećirovića, također člana SDP-a, sa mjesta zamjenika predsjednika Zastupničkog doma.

U utorak, međutim, na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije bila inicijativa za smjenu Lagumdžije, jer ju je predlagač, SNSD, povukao s dnevnog reda.

Po ko zna koji put i u ponedjeljak se u Bosni i Hercegovini pokazalo da je sve moguće kada je politika u pitanju. Ni dobri poznavaoci političkog života u ovoj zemlji teško da su mogli predvidjeti kako će na sjednici Doma naroda državnog parlamenta Hrvatska demokratska zajednica BiH za budućeg koalicionog partnera odabrati Socijaldemokratsku partiju, a ne Stranku demokratske akcije, sa kojom su skoro 20 godina bili u nekoj vrsti partnerstva. Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, presudio je u korist Zlatka Lagumdžije, predsjednika SDP-a i glasao za smjenu SDA-ovih ministara i zamjenika u Vijeću ministara BiH.

Na naše pitanje šta je presudilo da HDZ BiH prihvati SDP za partnera u vlasti, Čović je odgovorio:
Dragan Čović
Dragan Čović

„Ko vam kaže da smo mi izabrali SDP, a nismo SDA? Nije točno. Mi smo danas razgovarali o jednoj temi i vrlo jasno kazali da to nema veze sa osobama o kojima se govori, jer ta gospoda nije ničim zaslužila ovakvo ponašanje. Ali ako mi imamo danas opredjeljenje za BiH kad je njen europski put u pitanju, pa i time način izbora članova Predsjedništva i Doma naroda, o jednakopravnosti hrvatskog naroda, onda to nema alternativa. Kad je u pitanju Vlada Federacije, vrlo jasno, legitimni predstavnici Hrvata moraju sjediti u Vladi Federacije, kao što danas sjede legitimni predstavnici Bošnjaka.“

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, bio je vidno razočaran nakon sjednice Parlamenta. Tim prije jer je, kako kaže, imao čvrsto obećanje Dragana Čovića da delegati iz reda hrvatskog naroda neće glasati za smjenu ministara iz Tihićeve stranke.

„Prije glasanja, i ja i drugi imali smo razne konsultacije, prethodno sam imao dogovor sa gospodinom Dodikom koji je jasno rekao da će oni glasati protiv smjene ministara iz reda SDA - i on je održao to obećanje. Jutros sam razgoavaro sa Draganom Čovićem, on je rekao da će slijediti ono kako budu glasali delegati SNSD-a. Dragan nije održao obećanje“, rekao je Tihić.

I Tihića smo pitali šta je razlog zbog kojeg je HDZ BiH odabrao SDP, umjesto SDA.

„Ja mogu samo da nagađam, od onoga sporazuma o podjeli BiH u kontekstu provođenja presude Sjedić-Finci, do možda nekih drugih javnih preduzeća i svega što su oni imali namjeru kroz vrbovanje ministra Desnice da ostvare“, odgovara Tihić.

Bradarić: Vječiti samo interesi

Posljednjih nekoliko dana intenzivirani su susreti lidera stranaka - s jedne strane pregovori Sulejmana Tihića sa predsjednicima SNSD-a i HDZ-a BiH, a s druge strane Zlatka Lagumdžije, čelnog čovjeka SDP-a, sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. S obzirom na Lagumdžijine, ali i izjave njegovih stranačkih kolega, sve je upućivalo da su SNSD i HDZ BiH opredijeljeni za nastavak koalicije sa SDA-om. SDP-ovac Mehmed Bradarić o tome kaže:

„Još se jednom pokazalo da u politici nema vječitih prijatelja i vječitih neprijatelja, nego postoje vječiti interesi.“
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović

Dom naroda bh. parlamenta smijenio je ministre sigurnosti i odbrane - Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahovića, te zamjenika ministra finansija i trezora Fuada Kasumovića. Ahmetović za sve krivi Zlatka Lagumdžiju.

„Istisnuo je najveću bošnjačku stranku u BiH i doveo bošnjački narod na rub ponora i time i državu BiH. Vidjećemo kako će se razvijati situacija, ali nisam optimista da SDP s ovom grupom stranaka može napraviti bilo šta pozitivno u BiH. Ove dvije godine će biti godine razgradnje BiH i dvije godine kada će sigurno država BiH više puta biti dovođena pod znak pitanja“, ocjenjuje Ahmetović.

Fuad Kasumović kaže:

„Ali me je pogodilo sljedeće: u pauzi prije glasanja bio sam prisutan gdje su se, pošto je gospodin Dodik obećao da neće podržati smjenu, predstavnici dva naroda, Srba i Hrvata, dogovarali kako da to da odrade. To me boli kao čovjeka. Isto bi bilo da je to moj narod radio - dva protiv jedan. To jednostavno ne volim, to me pogodilo.“

U utorak se održava i sjednica Zastupničkog doma bh. parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o smjeni ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, i Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Smjenu su prije nekoliko mjeseci pokrenule SDA i SDS. No, prema riječima Mladena Ivanića, lidera PDP-a:

„Ako SDA obori SDP i gospodina Lagumdžiju, tek onda je nova situacija. Moram biti iskren, vrlo mi je zanimljivo vidjeti posebno poziciju SNSD-a. Bio je za rušenje SDA, bio je za rušenje Lagumdžije. Danas nije za rušenje SDA, vidjećemo šta će biti sutra oko Lagumdžije. Moguće da se preko noći sve promijeni, i da tu apsolutno nema nikakve principijelnosti“.

Očito je kako i nakon sjednice Zastupničkog doma ništa jasnija neće biti bosanskohercegovačka politička scena. Uprkos upozorenjima koja dolaze iz Brisela da političari više ne gube vrijeme na stranačke interese, već da usvajaju zakone i zemlju približavaju Evropskoj uniji, ništa bitnije se ne mijenja. Zbog toga Ivica Ćavar iz Centara civilnih inicijativa zaključuje:

„Kod nas su zastoji u svim segmentima. Ukoliko se ovako nastavi, onda to jednostavno rade protiv interesa građana BiH, svjesno ili nesvjesno, a u ovom slučaju boreći se za svoje osobne i uskostranačke interese, a pri tome zanemaruju interese građana BiH.“
XS
SM
MD
LG