Dostupni linkovi

Promene na srpskoj političkoj sceni na Kosovu


Slobodan Petrović
Slobodan Petrović
Pobeda Građanske inicijative ‘Srpska’ u devet kosovskih opština, te poziv predsednika Samostalne liberalne stranke, Slobodana Petrovića, inače koalicionog partnera premijera Hashima Thacija, da članovi ove partije i simpatizeri izađu na predstojeće izbore za parlament Srbije i glasaju za koaliciju okupljenu oko Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, jasno ukazuje na to da se Petrovićeva partija približava Građanskoj inicijativi ‘Srpska’.

Iz OEBS-a su sada već za RSE potvrdili da će ova misija u nedelju, prilikom održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji, pomoći proces glasanja na Kosovu.

Biće otvoreno 10 centara za prikupljanje glasova, i 15 ogranaka tih centara po celom Kosovu, kazao je portparol Nikola Gaon.

Gaon je dodao da će ova misija doneti izborni materijal iz Srbije na Kosovo, i po završetku glasanja, materijal će biti vraćen na prebrojavanje u Vranju i Raškoj.

Ranđel Nojkić, srpski političar iz Gračanice, u izjavi za RSE navodi da poziv Petrovića na glasanje za koaliciju okupljenu oko Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, nije ni malo iznenađujući, kada se uzme u obzir da je njegova partija u većini slučajeva na lokalnom nivou stupila u koaliciju za ‘Srpskom’.

Ranđel Nojkić
Ranđel Nojkić
„Mislim da je SLS shvatio situaciju u kojoj se nalazi i shvatio ozbiljnost sledećih izbora. Njihovih prethodni izbori su bili veoma lagodni, u smislu da nisu imali neku značajniju konkurenciju, da je Beograd bio protiv izbora, da Beograd nije podržavao ni jednu listu, i u takvim okolnostima je bilo veoma lako da svoje minorne protivnike lagodno pobede. Situacija se znatno promenila. Beograd je stao iza jedne liste, Beograd će verovatno i na parlamentarnim izborima stati iza jedne liste i SLS je tu zapravo procenio da njihove šanse, ukoliko budu išli samostalno, su veoma minimalne. S druge strane, hoće da pokažu da postoji jedinstvo među Srbima na celom prostoru“, kazao je Nojkić.

I Petar Miletić, bivši visoki funkcioner SLS-a, kaže za RSE da ova partija pokazuje jasne signale da pokušava da se približi ‘Srpskoj.’

„Očigledno da je došlo do nekakvog zbližavanja, obzirom da je predsednik SLS-a pozvao svoje članove da glasaju za naprednjake. Da li će doći do zajedničkog nastupa na parlamentarnim izborima, zajedno sa Građanskom iniciajtivom ’Srpska’, to stvarno u ovom trenutku je teško proceniti, obzirom da se tek očekuju srpski izbori, a nakon toga ćemo videti da li je moguća neka saradnja između ove dve političke grupacije“, kazao je Miletić.

Ranđel Nojkić očekuje da će pre i posle izbora u Srbiji biti promena na političkoj sceni uopšte, ali i kod srpskih partija na Kosovu. Po njemu, većina Srba u Skupštini Kosova bila je iz redova SLS-a, ali, ta situacija se sada menja. On dodaje da je veoma verovatno da će SLS na sledećim parlamentarnim izborima na Kosovu biti u koaliciji sa Građanskom inicijatviom Srpska.

„Vrlo je verovatno, s obzirom da smo imali izjavu g. Vulina da pozdravlja odluku SLS-a da se podrži većinska stranka, i činjenica je da vrlo često u svoju retorici imaju floskulu da Kosovo nije partijsko pitanje, da je to nacionalno pitanje i da to ne treba da se rešava na partijskom, već na nacionalnom nivou. Tako da, mislim da i sa te strane dolaze signali od SLS-a da se napravi jedinstvena lista“, zaključuje Nojkić.

On je takođe dodao da je i SLS-u jasno da je situacija njegovog koalicionog partnera, Demokratske partije Kosova, nejasan, i da nije sigurno da će na sledećim izborima ostati partneri.

SLS inače ima vlast samo u jednoj općini na Kosovu, u Štrpcu. Izbore su izgubili u Gračanici, Klokotu, Rani Lugu i Paretšu, gdje je na vlasti sada Građanska inicijativa Srpska.
XS
SM
MD
LG