Dostupni linkovi

Najavljuje se još hapšenja auto mafijaša


Akcija u BiH protiv auto mafije - fotografija Tužilaštva BiH
Akcija u BiH protiv auto mafije - fotografija Tužilaštva BiH
Balkanska auto mafija jedna je od najjačih u Evropi i zarađuje milione i zbog toga se, kako su za RSE rekli u srpskoj policiji, nastavlja intenzivna udružena borba protiv tih kriminalaca. Samo u Srbiji lopovi godišnje ukradu 3.000 vozila.

Koliko su auto mafijaši sa Balkana jaki pokazuju podaci ovdašnjih policija da su vozila ukradena u regionu često završavala čak na Bliskom istoku, pored tradicionalnih tržišta u okolnim zemljama.

Zbog toga su poslednjih sedam meseci na razbijanju tri najjače grupe u Bosni i Hercegovini zajednički radile policije Federacije BiH, Republike Srpske i Srbije. Rezultat je udar na auto mafiju u Bosni i Hercegovini i Srbiji u akciji „Majevica“.

Milorad Veljović, direktor Policije Srbije, rekao je za RSE da se uskoro mogu očekivati nova hapšenja kriminalaca i otkrivanje još većeg broja ukradenih vozila.
Veljović: Do sada je oduzeto oko četrdeset vozila i uhapšeno je oko pedeset osoba. Ali sa tim se ova akcija sigurno neće završiti.

„To je bila izuzetno organizovana kriminalna grupa koja se duži niz godina bavila krađom vozila na području Bosne i Hercegovine, koje je uz falš dokumentaciju krijumčarila i distribuirala u Srbiji i zemljama u okruženju. Do sada je oduzeto oko četrdeset vozila i uhapšeno je oko pedeset osoba. Ali sa tim se ova akcija sigurno neće završiti“, obećava Veljović.

Pretpostavlja se da je ova grupa ukrala više stotina skupocenih vozila.

U poslednjoj policijskoj akciji u Srbiji uhapšeno je šestoro osumnjičenih za preprodaju, od kojih je jedan policajac, dok je pronađeno 20 ukradenih vozila koja će biti vraćena vlasnicima u BiH.

Dragan Telesković, direktor jedne beogradske agencije za bezbednost i sigurnosni konsalting, rekao je za RSE da se samo njegovoj firmi mesečno javlja desetak osoba koje traže da im se pronađu ukradena vozila.

„Međutim mi često nismo u situaciji da im pomognemo. Jer lopovi ukradena vozila vrlo brzo sklone, pošalju ih na Bliski istok, Srednji istok, na Kosovo, ili u neko drugo područje van Srbije. Ili, sa druge strane, odmah ulaze u radionice, rasklapaju automobile u delove i tako ih prodaju“,
navodi Telesković.

Svaki drugi ukradeni auto u Srbiji je “wolksvagen”

Auto mafija zarađuje milionske iznose, jer najviše krade luksuzne automobile, mercedes, audi, BMW, ili razne džipove. Policijski general Boro Banjac, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, kaže za RSE da u ovoj priči, kao I kod svakog unosnog posla, kriminal ne poznaje granice.
Ilustrativna fotografija

”Kriminalci su ovde povezani, od ranije se poznaju, i mnogo je lakše ostvariti kontakt i saradnju sa nekim iz komšiluka nego sa kolegama na recimo Bliskom istoku. Ovde su kriminalci dobro opremljeni, imaju specijalne računare za krađu automobila, dekodere, lako dešifruju alarme… Zarada je ogromna. Ako kradu, kradu ono što je skupo, a ako kradu da bi vratili uz nadoknadu onda su to iznosi po pet ili deset hiljada evra”, kaže Banjac.

Još iz devedesetih kriminalci kao jedan od lakših vidova zarade praktikuju krađu skupocenih automobila koje vlasnicima vraćaju uz veliku nadoknadu.

Za jedanaest meseci 2010. u Srbiji je ukradeno skoro 2.700 vozila, od kojih je čak 70 odsto nestalo u Beogradu, dok ih policija pronađe oko 35 odsto.

Policija ovaj vid kriminala vidi kao veliki problem, zbog čega Milorad Veljović zaključuje da je neminovna zajednička borba zemalja regiona protiv auto mafije, kao što je urađeno u akciji “Majevica”:

“Ovakav vid saradnje je najbolja preventiva u borbi protiv organizovanog kriminala, i jasna poruka svim organizovanim kriminalnim grupama na prostoru bivše Jugoslavije”,
rekao je on.

Svaki drugi ukradeni auto u Srbiji je “wolksvagen”, što se objašnjava tradicionalnim poverenjem i kupaca i lopova u ovu marku, dok je visoko na listi kradljivaca i “zastava”, koja se obično rasklapa i prodaje u delovima na raznim sumnjivim auto otpadima.
XS
SM
MD
LG