Dostupni linkovi

Policija u Njemačkoj kriminalce traži putem Facebooka


U Hannoveru policija objavljuje fotorobote osumnjičenika na Facebooku te su im korisnici ove društvene mreže do sada pomogli u uhićenju osam osoba.

Policija u Hannoveru već neko vrijeme koristi pilot program nazvan 'Fahndung via Facebook' u kojem im u pronalaženju kriminalaca pomažu korisnici Facebooka, objavili su da na stranici The Next Web.

Cijeli je postupak prilično jednostavan – policija stavi fotorobot traženog kriminalca na Facebook, građani ga prepoznaju i prijave te je na ovaj način do sada već uhićeno osam osoba, a kako policiju u Hannoveru na Facebooku prati skoro sto tisuća ljudi, svima njima dostupne su slike traženih kriminalaca.

S obzirom da se ovaj program do sada pokazao prilično uspješnim, u Njemačkoj sada razmišljaju o njegovu uvođenju na teritoriju cijele zemlje – prvo samo u još nekim saveznim državama, a naknadno i na teritoriju cijele zemlje. Također, nakon Facebooka policija bi se u traženju kriminalaca mogla početi služiti i drugim društvenim mrežama te je vjerojatno Twitter sljedeći.

Iako su korisnici Facebooka pomogli u hvatanju kriminalaca i time spriječili nova kaznena djela, a možda i spasili ljudske živote, nisu baš svi zadovoljni s objavljivanjem fotorobota na najvećoj društvenoj mreži na svijetu zbog opasnosti od kršenja privatnosti.

Naime, uvijek postoji mogućnost ljudske pogreške prilikom izrade fotorobota – protivnici ovog programa kažu da su svjedoci koji pomažu u izradi fotorobota često pod stresom ili su osumnjičenog vidjeli samo na brzinu te postoji mogućnost da ne daju precizan opis. Ne treba niti spominjati kakve bi neugodnosti doživjele osobe koje sliče na neke ubojice i silovatelje i čije bi fotografije preplavile Facebook.

Također, jedan od problema s kojim su se susreli u policiji u Hannoveru, zbog kojih je ovaj program i prekinut na dva tjedna, jest taj što se u Njemačkoj informacije o traženim kriminalcima ne smiju pohraniti na serverima izvan te zemlje. Zato sada, umjesto direktnog postavljanja fotorobota na Facebook čiji serveri nisu u Njemačkoj, na društvenu mrežu postavljaju samo link koji korisnike vodi na stranicu koja se nalazi u Njemačkoj i koja se nalazi fotografije osumnjičenih kriminalaca.

Ako se ovakav način hvatanja kriminalaca zaista proširi na cijelu Njemačku i pokaže uspješnim, postoji mogućnost da ga prihvate i druge države.

Policija bi tako popularizirala takve stranice i stranice lokalnih policijskih postaja na Facebooku koje bi pratile stotine tisuća ili milijuni korisnika pa kada se na njima pojavi neki fotorobot postoji velika mogućnost da će netko od tih korisnika brzo prepoznati osumnjičenog – ili prozvati/okriviti nevinu osobu koja samo sliči na traženog kriminalca.
XS
SM
MD
LG