Dostupni linkovi

Policija selektivno hapsi trafikante


Noćni klub u Podgorici
Noćni klub u Podgorici
Petorica od ukupno devetorice optuženih za trgovinu ljudima i navođenje na prostituciju u noćnim klubovima Popaj i Afrodita u Podgorici su na ročištu u ponedjeljak odbacili optužbe navodeći da su djevojke u tim lokalima samo plesale i zabavljale goste, te da nijesu pružale seksualne usluge.

Optuženi su ustvrdili kako su djevojke radile kao animir dame i da su stranim državljanima pokazivale "znamenitosti Podgorice" po cijeni od 100 do 150 eura na pola sata, što je je sudiju natjeralo da postavi pitanje koja je to turistička tura zavrijeđivala toliki trošak.

Neki od optuženih u sudnici su ustvrdili da su uhapšeni na osnovu dojave konkurencije, koja, kako su ustvrdili, i dalje nesmetano vodi ovaj ilegalni posao.

Ljiljana Raičević: Mislim da crnogorska policija ima izvanredan uvid u sve stvari koje se dešavaju po tim noćnim klubovima.
Ljiljana Raičević
iz NVO Sigurna ženska kuća kaže da te tvrdnje nijesu nove.

"Ova izjava vlasnika barova da se radi o konkurenciji i toj vrsti prijavljivanja, to možda nije ni ništa novo, ali mislim da crnogorska policija ima izvanredan uvid u sve stvari koje se dešavaju po tim noćnim klubovima. Čak mislim da imaju uvid i u to koji su to privatni stanovi koji se iznajmljuju u te svrhe i gdje ima sada jedan novi vid, a to su neke privatne žurke i rođendani, gdje se dovode te curice koje se bave prostitucijom, voljno ili nevoljno", kazala je Raičević.

Izjava optuženog paušalna

Šef Vladine kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama međutim za RSE kaže da vjeruje da policija ne ulazi selektivno u obračun sa ovim vidom organizovanog kriminala.
Zoran Ulama, Foto: Savo Prelević

"Ono što mogu da vam kažem, pročitao sam jutros u novinama, mislim da je izjava optuženog Koraća o postajanju objekata koji imaju sličnu namjenu dosta paušalna. Nijesam siguran da sve to postoji jer mi imamo odličnu saradnju sa Upravom policije i oni su u sastavu Nacionalnog tima kojim ja predsjedavam i redovno dobijamo informacijama o policijskim akcijama koje se periodično izvode. Moram naglasiti da je velika razlika između prostitucije i trgovine ljudima. Prostitucija je na dobrovoljnoj osnovi a trgovina ljudima je prisila. Tako da mislim da je to baš onako tačno",
kaže Ulama.

Ljiljana Raičević sa druge strane vjeruje da u maloj Crnoj Gori policiji slabo šta može pomaći.

"Po potrebi se s vremena na vrijeme radi racija koja će da dovede do poboljšanja onog gornjeg mjesta kada se pišu izvještaji za Savjet Evrope i Evropsku komisiju. Ja se dugo godina bavim policijom i znam da im ništa ne može promaći",
rekla je Raičević.

Crna Gora je u posljednjem izvejštaju Stejt dipartmenta o trgovini ljdima svrstana u grupu dva i izmještena sa liste zemalja pod nadzorom, gdje se nalazila prethodne dvije godine.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG