Dostupni linkovi

Nema talasa napada na Rome


Incidenti koji su se u avgustu dogodili u Gnjilanu a u kojima su žrtve bili pripadnici romske zajednice nisu etnički motivisani, saopštila je Policija Kosova odbacujući navode nekih organizacija da se radi o ‘talasu napada na Rome’ na Kosovu.

Na Kosovu nema organizovanih napada na pripadnike romske zajednice, pokazuju rezultati istraga, ocenila je Policija Kosova. Nakon što su međunarodne organizacije za ljudska prava Human Rights Watch i Amnesty International zatražile od međunarodnih i kosovskih vlasti da sarađuju u sprečavanjau talasa napada na romsku zajednicu, policija je odradila svoj posao.

Prema rečima portparola Policije Arbera Beke policija Kosova uvek ozbiljno razmatra preporuke međunarodnih organizacija, pa tako i onaj koji se odnosi na incidente koji su se dogodili u avgustu u Gnjilanu.

“U periodu od 27. jula do 15. avgusta zabeleženo je 5 incidenata u naselju ‘Abdulah Preševa’, u kojima su žrtve bili pripadnici romske zajednice. Četiri slučaja je policija ocenila kao ometanje javnog reda i mira, te nanošenje lakših telesnih povreda, a jedan je bio slučaj krađe”,
kazao je Beka.

Portparol je naveo da je policija uspela da identifikuje osumnjičene počinioce u 4 incidenta, i oni su predati nadležnim organima, dok se još vodi istraga o krađi.

Predstavnik romske zajednice u Skupštini Kosova Hadži Zuljfi Merdža izjavio je da nije upoznat sa ocenama da postoji talas nasilja nad kosovskim Romima.

“Nikakvih informacija nemam. Prvi put čujem za tako nešto. Ali ako ima povezanih napada onda je potrebno da policija preduzme nešto, to je njen posao”, rekao je Merdža.

Human Rights Watch i Amnesty International su uputili zahtev vlastima Kosova i međunarodnoj zajednici povodom napada na Rome u avgustu , te je istaknuto da su ove dve organizacije u saradnji sa kosovskim organizacijama koje se bave pravima Roma pocele sa prikupljanjem dokumentacije o incidentima.

Ali portparol Beka kaže da napadi u Gnjilanu nemaju etničku pozadinu.

“Radi se o običnom kriminalu. Prijavljeni incidenti su izolovani i do sada nema dokaza da su povezani. Takođe ni tužilaštvo ih nije označilo kao incidente sa mogućim međuetničkim motivom”, rekao je on.

Jedinice policije su takođe uvele dodatne patrole pa se redovno obilaze naselja u kojima je došlo do incidenata. Jedan od njihovih zadataka, kaže Beka, biće da spreče nove incidente. Kako istice u drugim delovima Kosova nije bilo napada.

“Nema informacija o incidentima u kojima su žrtve pripadnici romske zajednice. Za policiju nema razlike, jednako radi na slučajevima kada su žrtve Romi, Albanci, Srbi ili pripadnici drugih zajednica, a koji su državljani Republike Kosova”,
kaže Beka.
XS
SM
MD
LG