Dostupni linkovi

Policija u Keniji usmrtila novinara iz Pakistana


Novinari protestuju Karachiju, na jugu Pakistana, 24. oktobra 2022. nakon ubistva novinara

Policija u Keniji usmrtila je pakistanskog novinara Arshada Sharifa nakon što se automobil u kojem se nalazio nije zaustavilo na blokadi u blizini glavnog grada Najrobija.

Policija je za pucnjavu rekla da se radi o slučaju "pogrešnog identiteta" tokom potrage za sličnim automobilom umiješanim u slučaj otmice djeteta.

Sharif je imao 49 godina i bio je otvoreni kritičar pakistanske vojske. Živio je u Keniji nakon što je napustio svoju domovinu kako bi izbjegao hapšenje pod optužbama za pobunu.

Bio je poznat i kao pristaša bivšeg premijera Imrana Khana, kojem je u aprilu izglasano parlamentarno nepovjerenje.

Ranije je Sharifova supruga na Twitteru napisala da je njen suprug ubijen iz vatrenog oružja u Keniji. Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je incident.

Policija u Nairobiju rekla je da je Sharif smrtno stradao pucnjem u glavu navečer 23. oktobra nakon što je automobil u kojem je putovao sa svojim bratom Khurramom Ahmedom prošao kroz blokadu postavljenu na autocesti Nairobi-Magadi. Blokada je postavljena kako bi se duž rute vršile provjere automobila.

Kako policija saopštava njih dvojica su se oglušila na zahtjev da se zaustave i umjesto toga su ubrzali auto. Policija je potom otvorila vatru i započela potjeru, pri čemu se njihov automobil prevrnuo.

Pakistanski predsjednik Arif Alvi, premijer Shehbaz Sharif i druge istaknute osobe i organizacije izrazili su saučešće porodici novinara.

Imran Khan je pozvao na istragu Sharifove smrti, rekavši da je novinar "platio najvišu cijenu jer je govorio istinu".

U avgustu je pakistanski kanal vijesti ARY emitovao Sharifov intervju sa opozicionim političarem Shahbazom Gillom, koji je rekao da niži časnici u oružanim snagama ne bi trebali slijediti naredbe koje su protiv "volje većine".

Komentar je doveo do kratkog prekida emitovanja kanala vijesti i naloga za hapšenjem Sharifa koji je potom napustio zemlju.

Gill je priveden nakon intervjua, a TV kanal je saopštio da su "prekinuli vezu" sa novinarom.

Pakistan se nalazi na 157. mjestu od 180 zemalja prema indeksu slobode medija Reportera bez granica, a novinari se suočavaju s cenzurom i zastrašivanjem.

Izvor: AFP, AP, dawn.com
XS
SM
MD
LG