Dostupni linkovi

Obeležen Vidovdan na Gazimestanu


Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu proteklo je u petak mirno, ali je nakon završetka manifestacije prijavljen incident u selu Mazgit u blizini Gazimestana.

Prema navodima Policije Kosova, u incidentu su polomljena dva strakla i retrovizor na dva autobusa koji su se vraćali sa manifestacije. Jednoj osobi, koja je lakše povređena, odmah je pružena lekarska pomoć.

U toku je istraga ovog slučaja, ali rečeno je da ovaj incident nije uticao na opštu sigurnost.

Eulex je ocenio da je Policija Kosova obezbeđivala skup na Gazimestanu na profesionalan način.

"Iako je na žalost došlo do najmanje jednog incidenta koji je potvrđen a u kome je jedno lice lakše povređeno, odgovor Kosovske policije je bio odgovarajući. Policija Kosova je započela sa istragom ovog incidenta, a Eulex policija nadgleda istragu", navedeno je u saopštenju Eulexa.

Nešto više od 2000 Srba sa Kosova, iz Srbije i Republike Srpske prisustvovali su parastosu koji je služio patrijarh srpski Irinej. On je tom prilikom poručio se Kosovo ne sme zaboraviti, kao i da je važno da se Srbi vrate svojim domovima.

„Došli smo da se poklonimo, da se ovde Bogu pomolimo, svetim mučenicima koji su krv prolili i koji su živote svoje Bogu i svome rodu darovali. Ne smemo ih nikada zaboraviti. Ako ih zaboravimo, zaboraviće i oni na nas a to je veća tragedija od Kosova. Poruka sa ovoga svetoga mesta svima Kosovcima da se što pre vrate svojim domovima, svojim, crkvama, svojim manastirima, svojim grobovima predaka“, poručio je Irinej.

Učenici Vidovdana došli su na Gazimestan zato što je to, kako kažu, njihva obaveza, kao što je i obaveza „čuvati i braniti svetu zemlju“.

“Ovde smo zna se, zbog ovog svetog dana, to nam je dužnost, volimo da dođemo mi stariji, volimo da vidimo i omladinu. Želimo da se ova tradicija nastavi. Ovo mora da se čuva, ovo je naše sveto mesto I trebamo da smo ovde. Našim prisustvom trebamo da damo značaj onoga što se ovde odvijalo i ovih godina šta je sve bilo”, kaže Miroslav Vukićević poreklom iz Prištine.

“Došla sam iz Beograda i redovno dolazim ovde. Ovaj dan predstavlja sve, što kažu, Kosovo je srce Srbije. Dakle, Kosovo čuva ostatak Srbije. Ja sam poreklom iz Krajine ali ovo je zaista sveta srpska zemlja i danas biti ovde to nema ničeg prečeg i lepšeg i da se da podrška srpskom narodu. Ivanjsko cveće svake godine berem ovde i čuvam i delim i kažem da je to sa Kosova polja”, kaže Ružica Savić.

“Moje ime je Sretko, iz Teslića, Republika Srpska. Bilo mi je super, osećam se kao kod svoje kuće. Ovo mi je drugi put da sam na Kosovu, ne i zadnji. Upoznao sam tu moju braću, sad sam njihov gost, ako Bog da, biće i oni naši”, rekao nam je Sretko.

Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu obezbeđivale su snage Policije Kosova, među kojima je bilo i pripadnika srpske nacionalnosti.

Policija je ranije pozvala učesnike da izbegnu provokacije, kao i nošenje provokativnih simbola.

Okupljeni su pre parastosa otpevali par pogrdnih pesama, ali nisu bili obučeni u provokativne majice, niti su nosili provokativne parole.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG