Dostupni linkovi

Policija: Čizmić nije uhićen, u Zagrebu bio u svojstvu svjedoka


Ilija Čizmić, kojeg mediji povezuju sa ubojstvom dvojice ruskih novinara na Baniji rujna 1991. godine, nije bio uhićen u Zagrebu, kazali su za RSE u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj.

Nasuprot pisanju nekih medija, Čizmić je bio pozvan na obavijesni razgovor u svojstvu svjedoka u sjedište zagrebačke policije u Heinzelovoj ulici i nakon davanja iskaza otišao je kao slobodan građanin, izvijestila je za RSE glasnogovornica Policijske uprave sisačko-moslavačke Natalija Mezak-Dolenčić. Naime, s njim su u Zagrebu razgovarali istražitelji te policijske uprave.

Ilija Čizmić od 1995. godine i sloma samoproglašene „Republike Srpska Krajina“ živi u Bosanskoj Kostajnici u BiH, a u petak je došao u Zagreb na glavnu raspravu na zagrebačkom Općinskom sudu kao privatni tužitelj. Naime, on je tužio zagrebački „Jutarnji list“ za klevetu zbog napisa u kojima ga se izravno povezuje sa ubojstvom dvojice ruskih novinara.

Prema pisanju riječkog „Novog lista“, Čizmić je na sudu potvrdio da je bio jedan od zapovjednika postrojbe specijalne policije pobunjenih hrvatskih Srba na tom terenu, ali da su novinare ruske državne televizije Viktora Nogina i Genadija Kurinoya ubila druga dvojica pripadnika te postrojbe koji su kasnije poginuli u međusobnim obračunima. Prema istom izvoru, on je kazao kako nije mogao pomoći ruskim novinarima niti kasnije prijaviti zločin vlastima pobunjenih hrvatskih Srba– jer se bojao.

Nogin i Kurinoy izvještavali su ujesen 1991. godine o sukobima hrvatskih snaga i postrojbi pobunjenih hrvatskih Srba i ubijeni su 1. rujna 1991. godine u mjestu Panjani nedaleko Hrvatske Kostajnice.

Vlasti pobunjenih hrvatskih Srba vodile su 1992. istragu o njihovoj pogibiji, a njihova tijela su ekshumirana i prenesena vjerojatno u Beograd.
XS
SM
MD
LG