Dostupni linkovi

Hrvatska: Uhićen osumnjičenik za ubojstvo dvojice ruskih novinara 1991.


Hrvatski mediji javljaju da je Ilija Čizmić iz Bosanske Kostajnice, nekadašnji zamjenik zapovjednika specijalne postrojbe jedinica pobunjenih hrvatskih Srba, uhićen u Zagrebu zbog sumnje da je odgovoran za ubojstvo dvojice ruskih novinara 1991. kod Hrvatske Kostajnice.

Njega se sumnjiči da je 1. runja 1991. godine ubio novinare ruske državne televizije Viktora Nogina i Genadija Kurinoya u mjestu Panjani nedaleko Hrvatske Kostajnice. Njih dvojica su izvještavali o sukobima hrvatskih snaga i pobunjenih hrvatskih Srba, i početkom rujna 1991. gubi im se svaki trag.

Pobunjeni hrvatski Srbi su za ubojstvo ruskih novinara optuživali hrvatsku stranu, međutim dokumenti istrage koju su vodili organi pobunjenih Srba, a do kojih su hrvatske vlasti došle nakon akcije „Oluja“ 1995. godine dokazuju da su dvojicu ruskih novinara ubili pripadnici postrojbi pobunjenih Srba.

Kako navodi zagrebački „Jutarnji list“, prema tim dokumentima svjedok Stevo Borojević Ćuk rekao je u istrazi na sudu u Glini 21. svibnja 1992. kako je vidio ubojstvo i da su dvojicu ruskih novinara ubili pripadnici specijalnih postrojbi srpske paravojske pod zapovjedništvom Ilije Čizmića.

„Čim se pojavila plava Opel Omega, otvorili su vatru na nju, te ranjenog vozača i putnika ubili hicima iz pištolja. Uzalud je, sjeća se taj svjedok, jedan od ubijenih vikao: “Nemojte braćo Srbi, ja sam Rus”, piše „Jutarnji list.“

Čizmić je uhićen u Zagrebu, kada je došao svjedočiti protiv „Jutarnjeg lista“ kojeg je tužio zbog klevete, i zadržan je u pritvoru. Njega se sumnjiči i za više drugih ratnih zločina nad hrvatskim civilima 1991. godine.

Tijela dvojice ubijenih ruskih novinara ekshumirana su 1992. godine i vjerojatno su otpremljena u Beograd. Hrvatski ratni veterani su im na mjestu njihove pogibije podigli spomenik.
XS
SM
MD
LG