Dostupni linkovi

Policija u BiH zaplijenila više od 12.000 kutija cigareta


Kutije sa više od tone zaplijenjenog duvana, Banja Luka, BiH, 30. april 2020.
Kutije sa više od tone zaplijenjenog duvana, Banja Luka, BiH, 30. april 2020.

Policija u Bosni i Hercegovini (BiH) je zaplijenila više od 12.000 kutija cigareta koje nisu obilježene kontrolnim i poreznim markicama, saopšteno je iz Tužilaštva BiH u petak, 19. avgusta.

U akciji "Regina", provedenoj na području Istočne Ilidže, Konjica, Mostara, Pelagićeva, Širokog Brijega, Ilijaša, Čapljine, Gruda i Ljubuškog, privremeno je oduzeto, između ostalog, 12.530 kutija cigareta koje nisu adekvatno obilježene, 385 PVC vrećica napunjenih rezanim duvanom težine oko 0,5 kg, 30 kg rezanog duvana.

Akciju su po nalogu tužioca državnog Tužilaštva proveli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), i ministarstva nekoliko kantona u Federaciji BiH.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je akcija bila usmjerena na neovlašteni promet cigareta i duvana u većim količinama, te da je akcijom "obuhvaćeno 11 osoba čije nezakonitosti su tokom istrage temeljito dokumentovane".

"Višemjesečnom istragom prikupljani su dokazi o osobama uključenim u ove nezakonite aktivnosti kojima se prouzrokuje šteta budžetu BiH i nanosi šteta građanima zbog proizvodnje i distribucije duvanskih prerađevina koje nisu prošle standarde proizvodnje i kvaliteta i kojima se ugrožava zdravlje građana", navodi se u saopštenju.

Bh. Tužilaštvo ističe da provode više aktivnosti u borbi protiv ilegalne trgovine i proizvodnje duvanskih prerađevina.

Zaključuju da se ovim vidom organizovanog kriminala bavi veliki broj osoba, koji ostvaruje nezakonitu imovinsku korist te "prouzrokuje višemilionsku štetu budžetu BiH".

XS
SM
MD
LG