Dostupni linkovi

Objavljen snimak policajaca iz Memfisa koji tuku Afroamerikanca


Protesti u New Yorku zbog smrti Tyrea Nicholsa, 27. januar 2023.
Protesti u New Yorku zbog smrti Tyrea Nicholsa, 27. januar 2023.

Pet bivših policajaca iz Memfisa udaralo je nogama muškarca kojeg su zaustavili tokom prometne kontrole dok je on pozivao svoju majku, pokazuju snimci kamera objavljeni 27. januara.

Afroamerikanca Tyre Nicolsa zaustavila je policija 7. januara zbog nesavjesne vožnje. No, snimci objavljeni dvadeset dana kasnije pokazuju policajce koji su ga udarali nogama, rukama i palicama.

Dan prije objavljivanja snimka sa kamera, sada bivši policajci su optuženi za drugostepeno ubistvo, napad, otmicu, nedolično ponašanje i ugnjetavanje.

Nichols je preminuo od zadobijenih povreda tri dana nakon zaustavljanja.

Policajci, također Afroamerikanci, su otpušteni prošle sedmice.

Četiri objavljena snimka prikazuju agresivnu eskalaciju nasilja usmjerenog prema vozaču za kojeg je policija prvobitno rekla da su ga zaustavili zbog nesavjesne vožnje. Šef policije je kasnije rekao da razlog zaustavljanja nije potvrđen.

Nakon objavljivanja videa izbili su protesti u nekoliko gradova. Demonstranti u Memfisu marširali su magistralnom cestom pri čemu su zaustavili saobraćaj.

Tri osobe su uhapšene zbog oštećenja policijskog vozila tokom protesta u New Yorku. Demonstracije su bile uglavnom mirne u drugim gradovima, uključujući Atlantu, Washington i Sacramento.

Prvi video koji je objavljen u petak prikazuje policajce kako vuku Nicholsa sa sjedišta dok on govori: "Nisam ništa uradio... Samo pokušavam da idem kući." Policajci ga tjeraju na zemlju dok mu naređuju da legne na stomak i prskaju ga biber sprejom u lice.

Nichols se oslobađa i trči niz cestu dok ga policajci jure.

Drugi snimci pokazuju borbu koja je uslijedila nakon što su policajci ponovo stigli Nicholsa. Dva policajca ga drže dok ga treći udara, a četvrti udara palicom.

Na snimku se čuje Nichols kako povikuje: "Mama! Mama!" dok se bori sa policajcima. Njegova majka je kasnije rekla da je njen sin bio samo oko 80 metara udaljen od kuće kada je pretučen.

SAD: Rasna ravnopravnost i reforma policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Šefica policije u Memfisu Cerelyn Davis rekla je prije objavljivanja snimka da se na njemu vidi ponašanje policajaca "koje prkose ljudskosti".

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je "ogorčen" i "duboko povrijeđen” nakon što je pogledao snimke.

Porodica Tyrea Nicholsa kao i američki predsjednk apelovali su na smirenost u Memfisu, gradu sa 628.000 stanovnika u kojem skoro 65 odsto stanovnika čine Afroamerikanci.

Incidenti policijske brutalnosti protiv Afroamerikanaca u zadnje vrijeme izazvali su bijes i pozive na reformu policije u SAD-u.

U maju 2020. godine izbili su protesti širom SAD i svijeta nakon ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda. On je je preminuo nakon što mu je policajac iz Minneapolisa klečao na vratu više od osam minuta.

Izvor: Reuters, BBC
George Floyd: Godina preispitivanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG