Dostupni linkovi

Pet policajaca optuženo za smrt Afroamerikanca


Policajci otpušteni nakon što su učestvovali u kontroli saobraćaja koja je imala smrtonosni ishod. S lijeva: Demetrius Haley, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III, Justin Smith i Tadarrius Bean
Policajci otpušteni nakon što su učestvovali u kontroli saobraćaja koja je imala smrtonosni ishod. S lijeva: Demetrius Haley, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III, Justin Smith i Tadarrius Bean

Pet bivših policajaca u američkoj saveznoj državi Tennessee optuženo je za ubistvo drugog stepena nakon što je dvadesetdevetogodišnji Afroamerikanac preminuo tri dana nakon što su ga zaustavili zbog saobraćajne kontrole.

Tyre Nichols zaustavljen je u Memphisu 7. januara zbog nesavjesne vožnje. Tokom hapšenja pet policajaca mu je nanijelo povrede, a Nichols je umro u bolnici tri dana kasnije.

Policajci se takođe suočavaju sa optužbom za nedolično ponašanje, optužbom za teški napad i otmicu.

Oni su otpušteni prošle subote zbog kršenja više pravila, uključujući korištenje prekomjerne sile, propust da intervenišu i nepružanje pomoći.

Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Emmitt Martin III, Desmond Mills Jr. i Justin Smith služili su u policiji između dvije i po do pet godina.

Ostali policajci u Memphisu i dalje se nalaze pod istragom zbog kršenja politike, rekla je u srijedu šefica policije Memphisa Cerelyn Davis. Zamolila je javnost da ostanu smireni kada snimci policijskih kamera postanu kavni.

"Očekujem da osjetite ono što osjeća porodica Nichols. Očekujem da osjetite bijes zbog nepoštovanja osnovnih ljudskih prava", rekla je ona.

"Očekujem da naši građani iskoriste svoje pravo iz Prvog amandmana na protest, da zahtijevaju akciju i rezultate, ali moramo osigurati da naša zajednica bude sigurna u ovom procesu."

George Floyd: Godina preispitivanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Porodica Nichols je u ponedjeljak sa svojim advokatom Benom Crumpom pogledala policijski snimak. Posljednje riječi koje su se čule na snimku bile su da je Nichols tri puta pozvao svoju majku rekao je advokat porodice.

Incidenti policijske brutalnosti protiv Afroamerikanaca u zadnje vrijeme izazvali su bijes i pozive na reformu policije u SAD-u. Protesti su izbili širom svijeta nakon ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda u maju 2020. godine. On je je preminuo nakon što mu je policajac iz Minneapolisa klečao na vratu više od osam minuta.

Izvor: Reuters, BBC
SAD: Rasna ravnopravnost i reforma policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00
XS
SM
MD
LG