Dostupni linkovi

Određen pritvor uhapšenima zbog ubistva policajca u Prijedoru


Lokacija na kojoj je ubijen policajac Radenko Bašić, Prijedor, 21. mart 2022.
Lokacija na kojoj je ubijen policajac Radenko Bašić, Prijedor, 21. mart 2022.

Okružni sud u Banjoj Luci odredio je 29. marta pritvor osumnjičenima za ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića.

Pritvor je određen osobi inicijala A.M., osumnjičenom za ubistvo, dok je I.R. osumnjičen za pomaganje u ubistvu, saopćio je Okružni sud 30. marta.

Pritvor im je određen na prijedlog Javnog tužilaštva entiteta Republika Srpska (RS), a može trajati najduže mjesec dana od trenutka hapšenja. To znači da osumnjičeni A.M. ostaje u pritvoru do 26. aprila, a I.R. do 27. aprila.

Policajac Radenko Bašić ubijen je 21. marta u prijedorskom naselju Pećani, a osumnjičeni za ovo ubistvo je Aleksandar Miljatović.

Nakon Bašićevog ubistva uhapšen je, također, Dalibor Railić.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odredio je 25. marta Railiću jednomjesečni pritvor, koji je pod istragom kao mogući učesnik u Bašićevom ubistvu.

Railić je osumnjičen i za organizirani kriminal u vezi sa trgovinom drogama, te oružjem i vojnom opremom, ali i krijumčarenjem ljudi i teškom krađom.

Iz Tužiteljstva BiH je ranije navedeno da se on "dovodi u vezu sa organiziranom kriminalnom grupom koja je djelovala na području Gradiške i drugih gradova u BiH".

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač izjavio je 28. marta da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH nije obavijestila MUP RS-a da je ugrožena sigurnost policajca Radenka Bašića.

Lukač je novinarima rekao da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) imala određena saznanja o tome da "Dalibor Railić traži nekoga da ubije policajca za novac".

Iz SIPA-e se nisu oglasili o Lukačevim navodima.

Radenko Bašić, načelnik Službe kriminalističke policije u Prijedoru, na sjeverozapadu BiH, ubijen je 21. marta pucnjem iz oružja na putu za posao u prijedorskom naselju Pećani.

Imao je 29 godina staža u policiji, a ubijen je godinu dana prije odlaska u penziju.

XS
SM
MD
LG