Dostupni linkovi

Pokušaj pronalaženja rešenja za najsiromašnije na Kosovu


Kosovo, ilustrativna fotografija

Oko 900 porodica na Kosovu živi bez adekvatnog smeštaja, preliminarni su rezultati istraživanja Ministarstva rada i socijalne zaštite. Stoga, Vlada Kosova radi na pronalasku rešenja za siromašne porodice kako bi im se osigurao krov nad glavom.

Ministar rada, Arban Abraši, u razgovoru za RSE kaže da fondovi za izgradnju kuća ili kolektivnih stanova još uvek nisu finalizirani, ali dodaje da postoji nekoliko opcija.

Počeli smo rad na studiji kako bi identifikovali broj porodica na celoj teritoriji Kosova koje nemaju adekvatan smeštaj a kako bi posle razmotrili kako da ih podržimo. Na osnovu prvih informacija, od 800 do 900 porodica nema adekvatan smeštaj zbog različitih okolnosti. Nakon što završimu ovu studiju, počećemo da tražimo fondove. Jedan način je lobiranje za finansijska sredstva iz trenutnog državnog budžeta, drugi je pronalazak donatora a treći kredit“, kazao je on.

Porodice koje žive u teškom stanju pomaže i kosovski Crveni Krst.

Ahtigona Sopjani navodi da ova humanitarna organizacija s vremena na vreme pomaže oko 17 hiljada porodica. Ona dodaje da najteže žive upravo oni bez adekvatnog smeštaja, odnosno, oni koji još uvek žive po šatorima.

Te porodice imaju potrebu za svačim, od elemenarnih potrepština, hrane, odeće i obuće...ali, najteži slučajevi su oni koji žive na otvorenom, ili u improviziranim šatorima“, dodaje ona.

Sopjani ističe i da su se pojedinim porodicama koje žive u teškoj situaciji još pridružili i rođaci nedavno vraćeni iz evropskih zemalja, a koji su prethodno prodali svoja imanja.

„Crveni krst nažalost ne može da pruži smeštaj zbog malih finansijskih mogućnosti. A što se tiče raspodele hrane i higijenskih sredstava, to činimo onoliko koliko smo u mogućnosti, zavisno od donacija koje imamo“, objašnjava Sopjani.

Na osnovu podataka Ministarstva rada, oko 27.280 porodica prima socijalnu pomoć, u visini od 40 do 120 eura mesečno, zavisno od broja članova porodice. Svakog meseca za socijalnu pomoć aplicira oko 500 porodica. Potrošačka korpa po osobi iznosi oko 116 eura.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG